Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică, după ce a ieșit de la urne, că a votat pentru ca comunitatea maghiară să aibă o voce puternică în Parlamentul European și pentru a continua dezvoltarea în localitățile cu electorat maghiar.
Kelemen Hunor: Nu trebuie să lăsăm să decidă alţii în locul nostru
El a îndemnat cetățenii să participe la vot, subliniind importanța ca ei să decidă singuri, și nu să lase pe alții să ia decizii în locul lor.
„Ca de obicei, am votat la Cârţa şi astăzi am votat pentru a avea o voce puternică în Parlamentul European şi pentru a avea forţa necesară să continuăm dezvoltarea în comunele, în oraşele şi în toate autorităţile locale unde avem electorat. Vreau să îndemn pe toţi cetăţenii să meargă la vot astăzi, fiindcă este ziua în care putem arăta forţa noastră şi putem arăta drumul care trebuie urmat. Şi nu trebuie să lăsăm să decidă alţii în locul nostru”, a spus Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor a reiterat importanţa reprezentării puternice la nivelul autorităţilor locale, dar şi la Bruxelles.
„Miza cea mai importantă este să există o reprezentare puternică la nivelul autorităţilor locale, fiindcă acolo se decid cele mai importante chestiuni legate de viaţa cotidiană, fiindcă orice decizie la nivel local influenţează viaţa oamenilor, pe de o parte, pe de altă parte, sigur, să avem o voce puternică în Parlamentul European, fiindcă Uniunea Europeană este la răscruce şi putem arăta care ar trebui să fie drumul de urmat. Şi de aceea eu cred că aşa cum din 1989, de fiecare dată, noi am spus că locul nostru este în Uniunea Europeană şi astăzi trebuie să spunem foarte clar care este drumul de urmat”, a conchis Kelemen Hunor.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a votat duminică dimineață în localitatea sa natală, Cârța, din județul Harghita. Secția de votare, situată în clădirea primăriei, a fost cândva maternitatea unde s-a născut Kelemen Hunor.
Care sunt regulile în ziua de alegerii
La alegerile locale, cetățenii români vor putea vota doar la secția de votare la care sunt arondați, conform domiciliului sau reședinței, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puțin 60 de zile înainte de data scrutinului.
La secția de votare, alegătorii vor prezenta documentul de identitate și vor primi de la președintele secției un set de cinci buletine de vot: unul pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European, unul pentru alegerea președintelui Consiliului Județean sau a primarului general al Capitalei, unul pentru alegerea Consiliului General al Municipiului București sau a Consiliului Județean, unul pentru alegerea primarului localității sau a primarului de sector, și unul pentru alegerea Consiliului local al unității administrative-teritoriale sau a Consiliului de sector.
Alegătorul va aplica ștampila pe fiecare buletin de vot și va avea la dispoziție, pentru prima dată, o tușieră pe care o poate folosi dacă ștampila devine neclară după utilizare.
După votare, alegătorul va ieși din cabină, va împături buletinele de vot cu ștampila secției de votare la exterior și va introduce fiecare dintre cele cinci buletine în urnele corespunzătoare, inscripționate adecvat.
În final, alegătorul va preda ștampila și va putea părăsi secția de votare.
Fiecare secţie de votare va avea pregătită o urnă specială pentru cetăţenii care nu pot fi transportaţi sau au dificultăţi majore în a se prezenta la secţia de votare.