„Uniunea Europeană este relativ puternică din punct de vedere economic, este în competiţie cu SUA, cu China, cu Rusia. Este într-o competiţie în care nici o ţară, de una singură, nu va putea avea succes. Uniunea Europeană, din punct de vedere politic, este foarte slabă. Degeaba este puternică din punct de vedere economic dacă nu există, din punct de vedere militar, dacă astăzi este în incapacitatea de a lua nişte decizii doar pentru că o birocraţie crede că ştie mai bine ce îi trebuie unei comunităţi minoritare. Da, este nevoie de o reformă, pentru această reformă este nevoie de reprezentanţi, această reformă nu trebuie reprezentată din sală, ci din ring, de pe front. Vrem să protejăm tot ce este bine, subvenţiile agricole, spre exemplu”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii Agerpres.
Liderul UDMR a spus că, imediat după aderarea României, aşteptările maghiarilor faţă de Uniunea Europeană au fost foarte mari, motiv pentru care şi dezamăgirile sunt mari, în special în domeniul politicii legate de drepturile minorităţilor.
„Anul viitor vor fi alegerile europarlamentare. În 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, atunci practic s-a înfăptuit un vis. UDMR şi marea majoritate a comunităţii maghiare din România, imediat după 1989, a avut foarte multe aşteptări, a fost de acord cu foarte multe pe care le-am făcut. România trebuia să adere la Comunitatea Europeană, atunci, astăzi Uniunea Europeană, la NATO (…) Pe de altă parte, experienţa noastră istorică ne-a arătat că dinspre Est n-a venit niciodată stabilitate, bunăstare, dar nici libertate. Aşteptările noastre faţă de UE au fost foarte mari, incomensurabile, motiv pentru care şi deziluziile noastre sunt egale, proporţionale. Lucrurile nu au evoluat, poate, aşa cum am dorit, în privinţa drepturilor minorităţilor, paşi importanţi înainte nu au fost făcuţi, aşa cum am fi dorit noi, dar totuşi considerăm că în ultimii 10-11 ani de când suntem membri ai Uniunii Europene şi în aceste chestiuni am făcut faţă situaţiilor’, a arătat liderul UDMR, potrivit traducerii oficiale.
Potrivit lui Kelemen Hunor, aderarea la structurile europene are avantaje foarte mari şi succese în anumite domenii, cum ar fi agricultura, şi că de aceea trebuie să se găsească parteneri, astfel încât problema minorităţilor autohtone din Europa să fie menţinută în actualitate.
„Trebuie să participăm, să fim şi noi cei care modelează. Nu cred că în Parlamentul European noi vom rezolva problemele UE, dar aşa cum UE este formată din părţi mici, mărunte, din naţiuni, din comunităţi, din regiuni, trebuie să fim atenţi la cum funcţionează fiecare particulă a UE, trebuie să luăm în considerare şi punctele de vedere ale acestor părţi mici, dacă vrem să reprezinte întreaga UE. Colegii noştri, în UE, reprezintă anumite principii. Noi putem produce o schimbare doar dacă suntem acolo, putem lupta pentru cineva sau ceva doar dacă suntem pe front. şi cred că astfel trebuie să privim noi Uniunea Europeană”, a subliniat Kelemen Hunor.