Kelemen Hunor consideră că Georgescu, nu trebuie împiedicat să participe la alegeri
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că fostul candidat la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, nu trebuie împiedicat să participe la următorul scrutin electoral. Într-un interviu acordat site-ului Maszol, liderul UDMR a declarat că soluția împotriva lui Georgescu trebuie să vină din partea electoratului, la urne.
„Călin Georgescu trebuie înfrânt cu ștampila în mână și nu prin alte mijloace. A specula astăzi că nu i se va permite cuiva să candideze împotriva lui Georgescu este, în opinia mea, un curs greșit”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, într-un interviu acordat site-ului Maszol.
În opinia sa, competiția electorală deschisă este esențială pentru menținerea încrederii în procesul democratic. Mai mult, el consideră că discursurile publice ale lui Georgescu, dacă sunt lăsate să continue, vor demonstra publicului lipsa de consistență a pozițiilor acestuia.
„Ar trebui să i se permită să candideze, de fapt, dacă i se permite să vorbească va spune din ce în ce mai multe prostii, acest lucru a fost evident în cele câteva zile de după primul tur când atenția presei a fost concentrată asupra lui”, a explicat liderul UDMR.
Poziția lui Kelemen Hunor a fost susținută și de Ilie Bolojan, lider PNL, care a declarat la Europa FM că în democrație deciziile trebuie luate de cetățeni, nu impuse de măsuri administrative care ar limita drepturile de a candida. „Câștigătorul se tranșează la vot”, a spus Bolojan, subliniind că soluția corectă în orice proces electoral este înfrângerea adversarului la urne, nu excluderea sa prin alte mijloace.
Controverse despre acuzațiile lui Călin Georgescu la adresa NATO
Călin Georgescu a provocat noi controverse printr-o serie de declarații făcute într-un interviu acordat conspiraționistului american de extremă dreapta Alex Jones. Georgescu a susținut că secretarul general al NATO, Mark Rutte, ar încerca să declanșeze Al Treilea Război Mondial prin România, folosind baza militară de la Mihail Kogălniceanu pentru a lansa un atac împotriva Rusiei.
Kelemen Hunor a condamnat ferm aceste afirmații, catalogându-le drept „golănie” și „prostii”.
„NATO este o alianță de apărare, nu este o alianță de atac. Nimeni nu dorește din Alianța Nord-Atlantică să atace Rusia, nu există acest pericol. Haideți să clarificăm, nu există să fie declanșat un război mondial. Există interesul de a opri războiul în Ucraina, există un interes de a găsi o soluție de armistițiu acceptabilă și pentru Ucraina, există o preocupare de a ajunge la o pace durabilă și astfel de discuții există la nivelul Uniunii Europene și cred că există în fiecare stat membru. Există discuții despre cum putem ajuta Ucraina și cum putem să ne apărăm de anumite chestiuni care vin peste noi permanent, acest război hibrid, care nu de ieri, nu de alaltăieri, de un deceniu este vizibil în fiecare zi, în fiecare an, în fiecare moment”, spune Kelemen Hunor”, a declarat Kelemen la Digi24.
Hunor a explicat că discuțiile din cadrul NATO și Uniunii Europene se concentrează pe sprijinirea Ucrainei în fața agresiunii rusești și pe găsirea unei soluții de pace durabile.
James O’Brien a criticat dur declarațiile lui Călin Georgescu
Declarațiile lui Călin Georgescu au fost criticate și de oficiali occidentali. James O’Brien, asistent al secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, a respins categoric afirmațiile despre o presupusă intenție a NATO de a declanșa Al Treilea Război Mondial prin intermediul României, numindu-le „prostii”.
„Domnul Rutte, șeful NATO, a încercat să își impună regulile și să forțeze Al Treilea Război în regiune Ucraina via în special România. Acesta este cel mai mare pericol cu care ne confruntăm. Au numai sclavi în poziții de putere, de altfel sunt foarte puțini lideri în lume acum. În România sunt doar marionete și, prin intermediul lor, acum vor să impună Al Treilea Război în Ucraina via România, cât mai repede posibil”, a spus Georgescu, într-un interviu acordat pentru conspiraționistul american Alex Jones.
Georgescu a persistat în promovarea teoriilor conspiraționiste, susținând că liderii NATO ar fi subordonați în pozițiile lor de putere și că România ar fi controlată de persoane influențate din exterior, folosite pentru a facilita declanșarea unui conflict major în Ucraina.