Liderul UDMR, Kelemen Hunor, este de părere că îngheţarea poliţelor de asigurare RCA la nivelul celor din martie 2022 este o soluţie temporară. El a apreciat că amenzile date unor firme de asigurări nu ajută, ci trebuie ridicate mai repede licenţele. În ceea ce priveşte înfiinţarea unei companii de stat, Kelemen Hunor a precizat că nu ar trebui să intre pe piaţă momentan.
”Temporar este o variantă, pentru 6 luni de zile. Nu ştiu dacă trebuie la nivelul lui martie 2022. Trebuie o nuanţă, oricum, fiindcă merge pe categorii şi pe firmă şi trebuie să spui, dacă în 2022, în martie era mai mare decât acum, atunci mergi pe preţul actual. Ce se întâmplă pe această piaţă? Sigur putem discuta dacă ASF ştia sau nu ştia, dacă a făcut ce trebuie să facă”, a declarat Kelemen Hunor, referindu-se la înghețareaa polițelor RCA.
Hunor este de părere că amenzile nu ajută
Liderul UDMR a precizat că amenzile nu ajută şi că în astfel de cazuri trebuie retrasă licenţa mai repede.
”Amenzile nu te ajută. Am văzut că şi ASF a dat amenzi de 16 milioane. Aici trebuie să ridici mai repede licenţa, trebuie să schimbi mai repede conducerea, trebuie să retragi mai repede dreptul de vot, fiindcă aici este o piaţă extrem de bine reglementată şi o piaţă reglementată la nivelul UE. Nici Protecţia Consumatorului nu ştiu unde a fost”, a subliniat Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor a explicat cum a fost creat ASF.
”ASF a fost creat în 2012, după modelul britanic. Britanicii după ce şi-au dat seama că nu au reuşit prin ASF-ul lor să spună ce se va întâmpla pe piaţă, au desfiinţat-o, după ce o bancă importantă a intrat acolo în faliment. Nu se pune problema la noi să desfiinţăm ASF, dar trebuie revăzute atribuţiile ASF. Aici s-a văzut că businessul de la Euroins nu era unul corect. Dacă mergi pe asigurare auto 80 la sută, dai faliment. Mai ales dacă mergi cu un preţ de dumping. Dacă nu ai asigurări de sănătate, imobiliare, atunci ai o problemă”, a spus liderul UDMR.
Detalii despre modificarea legislaţiei privind ASF
Întrebat dacă va fi modificată legislaţia privind ASF, Kelemen Hunor este de părere că procedurile trebuie modificate.
”Procedurile trebuie un pic revizuite şi trebuie văzut să nu ajungi în această situaţie de a bulversa piaţa. Acum Fondul de Garantare va plăti, dar va plăti încet. Sigur că Fondul de Garantare, după City, s-a golit. Nu se pune problema să luăm de la bugetul de stat, dar se poate garanta un împrumut bancare, ceea ce intră pe deficit. Sunt sceptic că trebuie să acceptăm pentru unii care nu au fost corecţi cu cetăţenii. Poate că ar trebui să meargă pe o variantă mai bine controlată, dar o limitare a preţurilor trebuie să facem, se pregăteşte aşa ceva. Nu se va pune doar un plafon, va mai reglementa câteva aspecte care au adus cheltuieli în plus pentru firme”, a explicat Kelemen Hunor.
Nu e momentul pentru o companie de stat în domeniul poliţelor de asigurare
Întrebat, de asemenea, dacă este loc pe piaţă pentru o companie de stat în domeniul polițelor de asigurare, liderul UDMR este de părere că nu este momentul pentru aceasta.
”Nu cred că trebuie să intre pe piaţă. Ar fi loc pentru o companie de stat, Eximbank dacă nu mă înşel are o divizie mai mică, dar nu să acoperi toată piaţa”, a mai declarat Kelemen Hunor.