Președintele UDMR a vorbit vineri, printre altele despre comasarea alegerilor și rotativa guvernamentală. Kelemen Hunor a precizat că în ceea ce privește rotativa, protocolul nu prevede nimic despre păstrarea portofoliilor de către UDMR. De asemenea, legat de respectarea acestui acord, liderul maghiar nu este sigur dacă se va întâmpla sau nu.
UDMR nu este de acord cu comasarea alegerilor
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu este de acord cu PNL în ceea ce privește comasarea alegerilor de anul viitor. El a precizat că „fiecare rundă de alegeri are o specificitate” și nu este binevenit pentru campania electorală.
„Eu în principiu nu-s de acord cu comasarea, cu nici un fel de comasare, fiindcă fiecare rundă de alegeri are o specificitate. Când vorbim de alegeri locale, atunci sigur că pe agenda campaniei electorale trebuie să fie problematica comunităților locale, când vorbim de parlamentare, probleme legate de politici naționale și așa mai departe.
Comasând de fapt nu faci altceva decât să intoxici o campanie electorală și nu cred că este bine. Asta ca un principiu, niciodată n-am fost de acord cu comasarea alegerilor de nici un fel”, spune Kelemen Hunor la RFI.
Liderul UDMR afirmă că, „în situația în care din punct de vedere constituțional se poate, atunci bineînțeles că poți să te uiți la oportunitatea politică”.
Constituțional nu se poate
În opinia sa comasarea trebuie judecată din punct de vedere constituțional și oportunitate politică. Kelemen Hunor spune că, din punctul său de vedere, nu vede „în acest moment întrunite nici elementele de oportunitate, nici elementele legale și constituționale”.
„Din punctul meu de vedere, constituțional nu se poate, trebuie să prelungești mandatul aleșilor locali, ceea ce se poate face în anumite condiții, acele condiții nu sunt întrunite în acest moment. Putem inventa noi o stare de urgență sau o stare de alertă, dar nu cred că este cazul, că în 2020 așa am prelungit mandatul aleșilor locali, că eram în plină pandemie și eram în stare de alertă.
Nu se poate scurta mandatul Parlamentului și există acolo niște termene constituționale, de la alegeri în 20 de zile trebuie să convoci Parlamentul, dar nu poți să convoci Parlamentul până când nu expiră mandatul Parlamentului actual.
Deci nu prea se potrivește nici constituțional și dacă o majoritate decide în acest sens, sigur că vor fi unii care vor ataca la CCR, dacă e lege ori în contencios administrativ, dacă e Hotărâre de Guvern și eu nu cred că va rezista la un astfel de control un act normativ prin care vrei să comasezi aceste două tipuri de alegeri. Dar eu nu spun că nu se poate, la o adică, dar trebuie văzut. Eu nu văd în acest moment întrunite nici elementele de oportunitate, nici elementele legale și constituționale”, încheie Kelemen Hunor.
Liderul UDMR nu este sigur despre rotativa guvernamentală
Kelemen Hunor a vorbit și despre rotativa guvernamentală din luna mai, precizând că protocolul nu spune nimic de păstrarea portofoliilor de către UDMR.
„În ultima săptămână din mai, în ultimele zile din mai se poate face acest transfer de la PNL la PSD a funcției de prim-ministru şi celelalte schimbări, bineînțeles dacă cineva nu se răzgândește sau nu are cineva o altă idee. Din discuţiile noastre până ieri, ca să spun aşa, eu cred că se va întâmpla până la sfârşitul lunii mai”, a spus Kelemen Hunor.
Întrebat dacă UDMR doreşte să îşi păstreze portofoliile şi miniştrii în funcţie, Kelemen Hunor a precizat că protocolul nu vorbeşte nimic de UDMR.
„Noi nu suntem parte în această poveste, deci nu e o chestiune de a păstra sau nu a păstra portofoliile, pur şi simplu pe noi acest acord nu ne priveşte. Dacă deschizi acordul, atunci deschizi de la cap până la coadă, cum se spune. E o complicaţie inutilă din punctul meu de vedere, că dacă ai deschis, e greu de închis.
Despre respectarea acestui acord, preşedintele UDMR a spus că nu este sigur. „Nu ştiu dacă se va respecta, vom vedea, nu sunt eu clarvăzător să spun că se va respecta sau nu se va respecta”, a mai spus Hunor.
Un semnal prost în scandalul ANRE
În ceea ce privește scandalul din coaliţie legat de funcţiile votate în Parlament la ANRE, unde formaţiunea sa a pierdut postul de vicepreşedinte, liderul UDMR a spus că a fost un lucru greu de digerat. Hunor a precizat că este un semnal prost şi că nu trebuia să se întâmple.
„Înţelegerile în această coaliţie, cele mai importante aspecte din înţelegerile scrise, semnate au fost respectate”, a spus acesta, adăugând că pentru postul de vicepreşedinte la ANRE, „din păcate nu a fost o înţelegere scrisă”.
„A fost un gentlemen’s agreement, când s-a prelungit mandatul, dar nu a fost o înţelegere scrisă. E un semnal prost, nu trebuia să se întâmple, fiindcă dincolo de aspectul politic, e şi acel aspect profesional. E vorba de un om care a dus greul în această perioadă, inclusiv în comunicare. E un specialist. A lucrat la ANRE şi înainte. Eu cred că ar fi avut loc în conducerea ANRE. Da, a fost un lucru greu de digerat”, a comentat preşedintele UDMR.
Întrebat dacă în acest context UDMR ia în calcul retragerea de la guvernare, Kelemen Hunor a răspuns negativ.