Kelemen Hunor a declarat sâmbătă, 29 aprilie, că reprezentanții UDMR sunt furioși și trebuie să clarifice, prin schimbări legislative, articolele interpretabile în ceea ce privește folosirea simbolurilor comunității și a limbii materne, pentru a împiedica judecătorii să aplice propriile convingeri în locul legii.
Kelemen Hunor a amintit de s-a întâmplat cu plângerea UDMR după ce fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, a spus despre limba maghiară că este ”limba cailor”.
În cadrul Congresului UDMR de la Timişoara, acesta a spus că în mandatul său de președinte, a abordat probleme specifice comunităţii maghiare, însă care au fost ignorate de guverne.
“Sunt deosebit de mândru că, în ultimii patru ani, am abordat şi probleme specifice comunităţii maghiare care, pentru mult timp, au fost ţinute închise în sertare de către guverne. Localităţile noastre pot folosi în mod oficial propriile steaguri şi steme, dar, din păcate, acest lucru a adus cu sine şi multe atacuri, lucru pe care nu-l putem evita în acest moment. Nu putem evita faptul că tot felul de persoane nechibzuite ne dau în judecată, nici faptul că unii judecători decid după bunul lor plac, după propriile lor valori şi care, în unele cazuri, nu fac dreptate”, a declarat el.
Trebuie îndepărtate articolele interpretabile
Liderul UDMR a subliniat că trebuie înlocuite articolele interpretabile în privinţa folosirii simbolurilor comunităţii şi a limbii materne.
“Atunci când, în urmă cu mulţi ani, fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, a spus despre limba maghiară că este <<limba cailor>>, plângerea noastră a fost respinsă de către un judecător pe motiv că nu a existat nicio discriminare, deoarece calul este un animal simpatic. Ne spune judecătorul acest lucru.
Deci, ne-am întâlnit şi cu astfel de justificări. Suntem furioşi şi trebuie să clarificăm, prin schimbări legislative, articolele interpretabile în privinţa folosirii simbolurilor comunităţii şi a limbii materne. Trebuie să ne asigurăm ca niciun judecător să nu aplice propriile sale idei în locul legii. Dar, cu toate acestea, am făcut un pas semnificativ înainte”, a spus acesta.
Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș nu va deveni subunitatea Liceului Teoretic „Bolyai Farkas”
Kelemen Hunor a precizat, totodată, că nu va lăsa să fie trecută cu vederea nedreptatea petrecută la Liceului Catolic de la Târgu Mureş, adăugând că Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a decis să nu aprobe ca Liceul Teologic Romano-Catolic ”II. Rákóczi Ferenc” să devină, temporar, subunitatea Liceului Teoretic ”Bolyai Farkas”.
“Nu voi lăsa să fie trecută cu vederea acea nedreptate pe care a trebuit să o trăim din nou zilele trecute în legătură cu cazul Liceului Catolic de la Târgu Mureş. Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a decis acum să nu aprobe faptul ca Liceul Teologic Romano-Catolic <<II. Rákóczi Ferenc>> să devină, temporar, subunitatea Liceului Teoretic <<Bolyai Farkas>>. Acesta ar fi primul pas spre funcţionarea ca unitate şcolară separată”, a spus el.
În continuare, liderul UDMR a întrebat ce ar trebui să se întâmple pentru ca această cerință legitimă să devină realitate.
“Atunci când un funcţionar public, un inspector şcolar general poate refuza în mod arbitrar, fără consecinţe, cerinţa legitimă şi legală a bisericii, a comunităţii locale, a părinţilor şi a autorităţilor locale pentru înfiinţarea unei şcoli, atunci şi noi, alături de mulţi alţii, ne întrebăm pe bună dreptate, cum stăm cu statul de drept în România şi, totuşi, ce ar trebui să se întâmple pentru ca această cerinţă legitimă să devină realitate. Sunt, deci, unii, care fac tot ce pot pentru a ne împiedica munca, pentru a sabota programele, gândindu-se că, cu cât le va fi mai rău târgumureşenilor, cu atât le va fi lor mai bine. Dar adevărata întrebare nu este aceasta, ci dacă vom fi capabili să fim eficienţi în ciuda rea-voinţei şi sabotajelor?”, a mai transmis liderul UDMR.
Și în anul școlar 2023-2024, clasele Liceului Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureș vor funcționa ca parte a Liceului Teoretic „Bolyai Farkas”, ca urmare a respingerii de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a soluției ca acesta să devină o subunitate separată a instituţiei de învăţământ, a declarat fostul director al şcolii catolice desfiinţate, Zsolt Tamási, pentru agenţia ungară de presă MTI.