Acesta a postat pe rețelele de socializare un mesaj despre cât de important este sprijinul Ungariei în demersurile noastre.
„I-am cerut prim-ministrului Ungariei să sprijine România în procesul de aderare la Schengen, care este foarte important pentru comunitatea noastră și pentru relațiile economice bilaterale, precum și aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Contăm pe sprijinul Guvernului Ungariei și în această privință”, a scris liderul UDMR, pe pagina sa de Facebook.
Relațiile dintre România și Ungaria sunt din ce în ce mai bune.
Kelemen Hunor a afirmat de asemenea că relațiile dintre cele două țări au progresat în ultimul timp și speră la consolidarea acestora.
„Relațiile bilaterale româno-ungare s-au îmbunătățit semnificativ în ultima perioadă, iar atât Viktor Orbán cât și eu sperăm că le vom putea consolida și mai mult în viitor”, a afirmat Hunor.
Liderul UDMR a mai spus că întâlnirea de la Conferința Permanentă Maghiară a fost un bun prilej pentru a face un schimb de opinii cu Viktor Orbán pe teme care privesc comunitatea maghiară din România.
„De exemplu, am convenit asupra unei creșteri semnificative a fondurilor pentru educație”, a mai adăugat el.
„Trebuie să încercăm să-i convingem pe olandezi”
Kelemen Hunor a mai vorbit despre intrarea României în spațiul Schengen și cu alte ocazii. Pe data de 8 noiembrie, acesta a declarat pentru Europa FM că trebuie să îi convingem pe olandezi că merităm să facem parte din Schengen. Olanda se opune aderării României din cauză că cu îndeplinim criteriile.
„Eu cred că până în ultima clipă trebuie să încercăm să-i convingem pe olandezi şi trebuie să mai căutăm încă parteneri care ne ajută să-i convingem pe olandezi. Nemţii, francezii pot fi parteneri din acest punct de vedere şi nordicii, până la urmă. Fiindcă noi am îndeplinit criteriile tehnice şi acordul Schengen, intrarea în spaţiul Schengen, vorbeşte despre criterii tehnice. Dacă unii au inventat criterii politice, e un lucru grav. Că noi am acceptat 10-11 ani de zile alte criterii decât cele tehnice este şi mai grav. Dar, din punct de vedere tehnic, România este pregătită şi trebuie să intre anul viitor în Schengen şi acest lucru îl repet şi îl spun. Diplomaţia funcţionează, ministrul de Externe, ceilalţi colegi îşi fac treaba, dar trebuie să avem parteneri, că s-ar putea să nu fim, singuri, destul de abili să-i convingem pe olandezi”, a spus liderul UDMR.