Kelemen Hunor, liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) a declarat joi, pe 18 aprilie, după ședința Consiliului permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost completate și de români.
Listele UDMR pentru alegerile locale, semnate și de români
Kelemen Hunor a menționat, de asemenea, că UDMR va prezenta liste de candidați pentru consilierii județeni în județele Bacău și Gorj.
Liderul UDMR a spus că partidul său va avea în jur de 200 de primari, 2.600 de consilieri locali și 100 de consilieri județeni.
„Am constatat că oamenii semnează pentru noi şi spun că este nevoie de UDMR în consiliile locale şi judeţene, în fruntea localităţilor şi în PE şi sunt convins că după 9 iunie vom avea rezultate bune: 200 de primari, patru preşedinţi de consilii judeţene, 2.500 – 2.600 de consilieri locali şi 100 de consilieri judeţeni”, a declarat el la Cluj.
Kelemen Hunor, comparație între mandatele lui Traian Băsescu și Klaus Iohannis
Amintim că recent, Kelemen Hunor a făcut o comparație între mandatele de președinte ale lui Traian Băsescu și ale lui Klaus Iohannis. El a evidențiat distincțiile și impactul acestora asupra peisajului politic.
Liderul UDMR a evidențiat că, în timpul celor zece ani de mandat, Traian Băsescu a utilizat puterile prezidențiale în moduri care au pus presiune asupra limitelor constituționale, influențând în mod semnificativ deciziile politice. În contrast, Klaus Iohannis și-a extins subtil prerogativele prezidențiale, evitând aspectele spectaculoase. A avut totuși un rol esențial în procesul decizional.
„Klaus Iohannis a mai lărgit un pic, mai puțin vizibil, nu făcea spectacol, dar trebuie să fim conștienți că fără președinte, în această țară, nu s-a luat nicio decizie în coaliție”, a spus Hunor la Digi24.
Potrivit lui Kelemen Hunor, în lipsa președintelui, nicio decizie majoră nu a fost luată în cadrul coaliției guvernamentale. A subliniat că președintele Klaus Iohannis a jucat un rol crucial în determinarea cursului politic al țării, chiar dacă influența sa nu a fost întotdeauna evidentă în mod public.
Politicianul a observat că președintele Klaus Iohannis este un lider predictibil, evitând tactici controversate asemănătoare cu cele ale predecesorului său, Traian Băsescu. Cu toate acestea, el a accentuat că rezultatele acțiunilor lor ar putea fi similare, chiar dacă abordările lor sunt diferite.
În legătură cu coaliția de guvernare, Kelemen Hunor consideră că în prezent nu există stabilitate, deși aceasta era un obiectiv asumat la formarea acesteia. A explicat că în 2021, argumentul PSD și PNL a fost necesitatea stabilității, dar ulterior au exclus UDMR din coaliție, sugerând că ei au generat instabilitate.
El a remarcat că în ultimul an în România au avut loc frecvent scandaluri și decizii eronate, care sunt corectate ulterior prin ordonanțe de urgență, evidențiind astfel lipsa de stabilitate politică. Mai multe puteți citi aici.