România poate asigura populaţiei, pentru această iarnă, cantităţile necesare de energie electrică, gaze şi lemne, a declarat vicepremierul Kelemen Hunor, precizând totodată că nu s-a discutat în Guvern despre o eventuală blocare a exporturilor de energie şi cereale.
El a punctat însă că „nu este ceva extravagant să discuţi despre aşa ceva”, dacă va fi cazul.
România va trece cu bine de această iarnă
Kelemen Hunor a fost întrebat dacă Guvernul va putea asigura trecerea cu bine peste iarnă pentru populaţie. Acesta a declarat că Guvernul caută soluții și este convins că „vom trece cu bine această iarnă”.
„Astăzi tot ce ştim înseamnă că nu vom avea probleme nici la energie şi nu vom avea probleme nici la alimentele de bază. Guvernul este preocupat şi caută soluţii, ieri am luat decizia şi pentru lemnele de foc, şi putem asigura toate cantităţile necesare şi de energie electrică şi de gaze naturale în această iarnă. (…)
Sunt convins că vom trece cu bine această iarnă. Vor fi probleme în continuare, că nu noi controlăm preţul curentului electric, al gazelor naturale, nu noi am creat această situaţie, dar facem tot ce ne stă în putinţă şi în limitele bugetului să asigurăm condiţiile cât mai bune pentru această iarnă”, a spus vicepremierul.
Întrebat dacă s-a pus problema în Guvern de a se bloca exporturile de energie şi cereale, Kelemen Hunor a declarat că nu au fost astfel de discuţii, dar că „nu este ceva extravagant să discuţi despre aşa ceva”.
„Dacă va fi cazul, sigur că vom discuta”, a mai spus vicepremierul.
Economia de energie nu se poate face obligatoriu
De asemenea, Kelemen Hunor a afirmat că nu pot fi obligaţi consumatorii casnici să facă economie de energie în locuinţele proprii, ci doar li se poate recomanda acest lucru, dar consideră că majoritatea oamenilor sunt responsabili.
„Anunţul european este în acest moment o intenţie. (…) O decizie obligatorie în ceea ce priveşte statele membre nu a fost luată. Urmează o şedinţă extraordinară a miniştrilor energiei din fiecare stat membru la sfârşitul lunii septembrie, fiindcă la recenta şedinţă n-au ajuns la o concluzie comună.
Dar vă daţi seama că anumite chestiuni pot fi făcute, altele nu pot fi făcute. Poţi să dai recomandări, dar obligativitatea e greu de făcut, fiindcă cine controlează? Trebuie să înfiinţezi ‘poliţia de termometre’, de temperatură în casă. Ce vrei să faci?”, a declarat Kelemen Hunor la Euronews Romania.