Preşedintele UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România), Kelemen Hunor, susține ferm că este necesară consolidarea relațiilor bilaterale dintre țara noastră și Ungaria, în contextul în care „suntem dependenți unii de alții”. Declaraţiile liderului UDMR au venit după întâlnirea avută cu ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria.
Kelemen Hunor spune că este necesară consolidarea relaţiilor bilaterale dintre România și Ungaria
Astăzi, 12 iulie, preşedintele UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România), Kelemen Hunor, a avut o întâlnire oficială cu ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, Szijjártó Péter. Întrevederea lor a avut loc la Guvern.
În cadrul acestei întâlniri oficiale, Kelemen Hunor a subliniat importanța siguranței cetățenilor din România și din Ungaria, punând accentul pe asigurarea aprovizionării cu gaze naturale şi energie electrică.
„Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Szijjártó Péter, s-a aflat într-o vizită la București, în cadrul căreia am discutat despre relațiile româno-maghiare, despre provocările comunității maghiare din România, printre care se numără recensământul, respectiv despre dezideratele pe care le reprezentăm în cadrul coaliției de guvernământ.
Este foarte important, ca în următoarele luni, cetățenii care locuiesc în România și Ungaria să fie în siguranță, cei aflați în nevoie să fie protejați de guvernele celor două țări, asigurarea aprovizionării cu gaze naturale și energie electrică fiind o provocare mare.
Suntem dependenți unii de alții în această regiune, de aceea este necesară consolidarea relațiilor bilaterale româno-maghiare, e nevoie ca miniștrii de resort să se întâlnească mai des. Suntem într-o perioadă grea, de criză, dar UDMR și-a asumat rolul într-o coaliție de guvernământ tocmai pentru a găsi soluții la provocările societății”, a scris, marți seară, Kelemen Hunor pe contul său de Facebook.
România și Ungaria discută despre creșterea capacității interconectorului de gaze naturale
„Este în interesul nostru să avem stabilitate politică în România, iar noi maghiarii suntem mândri că RMDSZ (UDMR – n.red.) face parte din această stabilitate politică și chiar are o mare valoare adăugată pentru stabilitatea politică din partea ta.
A fost un sentiment plăcut să aud astăzi colegii români cu ce aprecieri vorbesc despre realizările membrilor guvernului delegați de RMDSZ. Asta ne face bine și sperăm ca rolul stabilizator al RMDSZ să poată contribui pe termen lung la stabilitatea politică aici în România”, a spus, la rândul său, Szijjártó Péter.
Totodată, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei a transmis că ținta autorităților din ambele state este o capacitate de peste trei miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.
Potrivit spuselor sale, creșterea capacității de import de gaze via România va creşte securitatea aprovizionării şi va oferi o rută pentru posibilele importuri în viitor din Grecia, Turcia sau Azerbaidjan.
„Purtăm discuţii cu privire la o majorare semnificativă a capacităţii interconectorului care leagă reţelele de distribuţie de gaze din România şi Ungaria”, a declarat marți Peter Szijjarto, conform agenției de presă Reuters.