România trebuie să primească un portofoliu cu greutate
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a reamintit că, în cazul în care PPE câștigă cele mai multe mandate, este de așteptat să solicite președinția Comisiei Europene, considerată cea mai importantă funcție.
Roberta Metsola ar rămâne președintele Parlamentului European, extinzându-se obiceiul de doi ani și jumătate cu încă doi ani și jumătate. Nu mai sunt multe funcții importante în prima linie, doar funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene, un portofoliu important care se va înființa în domeniul apărării.
Kelemen Hunor ar vrea ca România să obțină un portofoliu legat de politicile de vecinătate sau portofoliul economic. Țara noastră nu este o putere militară pentru a prelua portofoliul apărării. Din punctul lui de vedere, România ar trebui să primească un portofoliu de greutate, dar nu din prima linie.
„PPE, dacă câştigă cele mai multe mandate, bineînţeles că va solicita preşedinţia Comisiei Europene, cea mai importantă funcţie. Roberta Metsola, din punctul meu de vedere este cea mai talentată din PPE, rămâne preşedintele Parlamentului European, mărind cutuma de doi ani şi jumătate cu doi ani şi jumătate.
Nu rămân multe funcţii importante de prima linie. Mai rămâne funcţia de vicepreşedinte al Comisiei, un portofoliu important care se va înfiinţa, pentru apărare.
Eu m-aş bucura să avem un portofoliu ori în privinţa politicilor de vecinătate, şi ar fi important şi pentru Moldova şi pentru Balcanii de Vest, ori ceva economic.
Noi nu suntem o putere militară ca să avem pretenţia de a prelua acest portofoliu al apărării. România trebuie să primească un portofoliu cu greutate, dar nu va fi din prima linie sigur”, a spus el într-o intervenție TV.
Până la finalul anului, va exista o decizie privind aderarea României la Spațiul Schengen
În cazul în care rezoluția va obține majoritatea, ceea ce speră să se întâmple, acest lucru va trimite un mesaj important pentru România și pentru austrieci. Nu se poate continua actualul „tango politic”, deoarece acesta creează un climat politic dezagreabil.
Abordarea dublă și inventarea continuă de pretexte și scuze trebuie abandonată deoarece crește frustrarea oamenilor. Negocierile privind aderarea la Spațiul Schengen trebuie purtate până la sfârșitul anului de către președintele României, liderul PSD, liderul PNL, ministrul de Externe, ministrul de Interne și ministrul Justiției.
„În acest moment, la acest congres, dacă rezoluţia va avea majoritate şi sper că va avea, va fi un mesaj important pentru România pe de o parte dar şi pentru austrieci. Că nu se poate continua acest tango politic pentru că asta face, un tango politic de prost gust. În familie trebuie spus acest lucru, aduce daune foarte grave pe termen mediu şi lung tuturor statelor din regiune, dar nu câştigă nimic, pe distanţă scurtă.
Această dublă măsură, această posibilitate de a inventa tot timpul pretexte şi scuze trebuie lăsată în urmă pentru că oamenii ajung şi mai frustraţi şi mai eurosceptici şi asta nu ajută pe termen lung pe nimeni, nici măcar pe austrieci.
Important este să avem majoritate de voturi pe rezoluţia privind aderarea la Schengen şi cu graniţa terestră şi până la sfârşitul anului Iohannis, Ciolacu, Ciucă, ministrul de Externe, ministrul de Interne, ministrul Justiţiei, să negocieze, că nu aici se decide. Aici doar putem lansa încă un mesaj politic puternic”, a adăugat preşedintele UDMR.
Când vom intra în Spațiul Schengen?
În a doua jumătate a anului, când Ungaria preia președinția Consiliului European, subiectul va fi inclus pe agendă. Avem sprijinul Ungariei. În continuare depinde de România să reușească să se înțeleagă cu austriecii. Kelemen Hunor este încrezător că până la sfârșitul anului se va lua o decizie privind aderarea României la Spațiul Schengen cu granițele terestre.
Referitor la data exactă a intrării, liderul UDMR a transmis că este important ca în a doua jumătate a anului, sub președinția ungară, să se ajungă la o decizie și să se stabilească data exactă.
„Sunt convins că în a doua jumătate a anului, când Ungaria preia preşedinţia Consiliului, va fi pe agendă acest subiect. Avem susţinerea lor, sunt convins de acest lucru, m-au asigurat colegii din Ungaria şi în continuare depinde de noi dacă reuşim să ne înţelegem cu austriecii.
Eu cred sincer, nu fac pariuri (..) că până la finalul anului va exista o decizie privind aderarea României cu graniţele terestre. Că data intrării va fi anul viitor în februarie, în martie, e o altă discuţie. Important este ca în a doua jumătate, sub preşedinţia ungară, să avem o decizie şi data”, a explicat el.