Este informația momentului la granița cu România, după ce NATO a refuzat! O cerere importantă a fost refuzată de Alianța Nord-Atlantică, după o cerere venită de la un președinte important.
Misiunea NATO în Kosovo, KFOR, a refuzat duminică cererea guvernului Serbiei de a trimite până la 1.000 de militari şi poliţişti în Kosovo, după ce tensiunile între sârbi şi autorităţile din Kosovo au devenit periculoase la final de an. Anunțul a fost făcut de preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic.
‘Ei (KFOR) au răspuns că nu este nevoie de revenirea armatei sârbe în Kosovo (…) citând rezoluţia Naţiunilor Unite de aprobare a mandatului lor în Kosovo’, a afirmat Vucic într-un interviu la televiziunea privată Pink, potrivit Reuters.
Luna trecută, pentru prima dată de la sfârşitul războiului din 1998-1999, Serbia a solicitat să desfăşoare trupe în Kosovo în contextul ciocnirilor între autorităţile kosovare şi sârbii din nordul Kosovo, unde aceşti sunt majoritari. Totuși, rezoluţia Consiliul de Securitate al ONU prevede că Serbiei poate fi autorizată, cu aprobarea KFOR, să staţioneze personal la trecerile de frontieră, lăcaşuri de cult creştin-ortodoxe şi în zone unde sârbii sunt majoritari.
Acuzații dure aduse de președintele Serbiei
Însă, după refuzul venit de la nivel înalt, președintele Aleksandar Vucic a criticat dur KFOR pentru faptul că informat Serbia despre decizia sa de abia în ajunul Crăciunului ortodox pe stil vechi, asta după ce poliţia kosovară a arestat un soldat suspectat că a împuşcat şi rănit doi tineri sârbi în apropierea localităţii Shterpce. Mai mult, autorităţile din Kosovo au condamnat incidentul.
Poliţia a declarat că victimele, în vârstă de 11, respectiv 21 ani, au fost duse la spital, dar rănile nu le pun în pericol viaţa.
În același timp, presa sârbă a mai relatat că un alt tânăr ar fi fost atacat şi bătut de un grup de albanezi în cursul zilei de sâmbătă, asta după ce se întorcea de la slujba de Crăciun. Sârbii, la fel ca rușii și ucrainenii, sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi.
Oficialităţi sârbe au calificat incidentele drept ‘atacuri teroriste’, care demonstrează că sârbii nu sunt doriţi în Kosovo, şi au anunţat proteste în Shterpce duminică.
Organizaţii internaţionale au condamnat de asemenea atacurile, aşteptate să sporească neîncrederea între majoritatea albaneză şi cei aproximativ 100.000 de etnici sârbi care trăiesc în Kosovo.