Khaled Meshaal, considerat drept posibilul nou lider al Hamas, a devenit cunoscut la nivel mondial în 1997, după ce agenții israelieni au încercat să-l asasineze prin injectarea de otravă pe o stradă din fața biroului său din capitala iordaniană Amman, în cadrul unei tentative de asasinat care a eșuat.
Lovitura împotriva unei figuri cheie a grupului militant palestinian, ordonată de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, l-a înfuriat atât de tare pe regele de atunci al Iordaniei, Hussein, încât acesta a amenințat cu spânzurarea potențialilor asasini și cu anularea tratatului de pace al Iordaniei cu Israelul, dacă antidotul nu era predat. Israelul a cedat și, de asemenea, a fost de acord să îl elibereze pe liderul Hamas, șeicul Ahmed Yassin, pe care l-au asasinat șapte ani mai târziu în Gaza.
Pentru israelieni și statele occidentale, Hamas, susținută de Iran, este un grup terorist hotărât să distrugă Israelul, organizând atentate sinucigașe și purtând războaie frecvente împotriva acestuia. Pentru susținătorii palestinieni, Meshaal și restul conducerii Hamas sunt luptători pentru eliberarea de sub ocupația israeliană, menținând cauza vie atunci când diplomația internațională a eșuat.
Khaled Meshaal ar putea deveni noul lider al grupării Hamas
Khaled Meshaal, în vârstă de 68 de ani, a devenit liderul politic al Hamas în exil cu un an înainte ca Israelul să încerce să îl elimine. Această funcție i-a permis să reprezinte grupul islamist palestinian la întâlniri cu guverne străine din întreaga lume, fără a fi afectat de restricțiile stricte de călătorie israeliene care au afectat alți oficiali Hamas, notează Reuters.
Surse din cadrul Hamas au declarat că se așteaptă ca Meshaal să fie ales lider suprem al grupării, în locul lui Ismail Haniyeh, care a fost asasinat în Iran în primele ore ale zilei de miercuri. Teheranul și Hamas au promis răzbunare împotriva Israelului.
Înaltul oficial Hamas Khalil al-Hayya, stabilit în Qatar și lider al echipei Hamas în negocierile indirecte cu Israelul pentru un armistițiu în Gaza, este de asemenea un posibil candidat pentru conducere, fiind favoritul Iranului și al aliaților săi din regiune.
Relații tensionate cu Iranul
Relațiile lui Meshaal cu Iranul au fost tensionate din cauza sprijinului său pentru revolta condusă de musulmanii sunniți în 2011 împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad.
Israelul a asasinat sau a încercat să elimine mai mulți lideri și agenți Hamas de la înființarea grupării în 1987, în timpul primei revolte palestiniene împotriva ocupației Cisiordaniei și Gazei.
Meshaal a fost o figură centrală la vârful Hamas de la sfârșitul anilor 1990, lucrând în principal din exilul relativ sigur, în timp ce Israelul planifica asasinarea altor figuri proeminente ale Hamas din Fâșia Gaza.
După ce Yassin, imobilizat într-un scaun cu rotile, a fost ucis într-un raid aerian în martie 2004, Israelul l-a asasinat pe succesorul său, Abdel-Aziz Al-Rantissi, în Gaza, o lună mai târziu, iar Meshaal a preluat conducerea generală a Hamas.
Poziția lui Meshaal față de Israel
Ca și alți lideri Hamas, Khaled Meshaal s-a confruntat cu problema crucială de a adopta o abordare mai pragmatică față de Israel pentru a obține un stat palestinian – carta Hamas din 1988 prevede distrugerea Israelului – sau de a continua lupta.
Meshaal respinge ideea unui acord de pace permanent cu Israelul, dar a declarat că Hamas, care în anii 1990 și 2000 a trimis kamikaze în Israel, ar putea accepta un stat palestinian în Cisiordania, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est ca o soluție temporară, în schimbul unei încetări a focului pe termen lung.
Meshaal a declarat că atacul Hamas din 7 octombrie a readus cauza palestiniană în centrul atenției internaționale. El a îndemnat arabii și musulmanii să se alăture luptei împotriva Israelului și a afirmat că palestinienii vor decide singuri cine va conduce Gaza după încheierea războiului actual, provocând astfel Israelul și Statele Unite, care doresc să excludă Hamas din guvernarea postbelică.