Președinția din Ucraina a anunțat miercuri, 19 iunie, semnarea unui acord de securitate cu Uniunea Europeană (UE). Textul a fost finalizat și urmează să fie semnat în viitorul apropiat.
Acordul anunțat de președinția din Ucraina este cel mai recent dintr-o serie de acorduri între Kiev şi partenerii săi occidentali. Potrivit autorităților de la Kiev, documentul urmează să fie semnat „în viitorul apropiat”.
Echipele de negociere din Ucraina şi UE au finalizat textul
Echipele de negociere ale Ucrainei şi ale UE au finalizat textul acordului de securitate. Totodată, au convenit să-l semneze în viitorul apropiat, potrivit administrației de la Kiev.
„Echipele de negociere ale Ucrainei şi ale UE au finalizat textul acordului de securitate şi au convenit să-l semneze în viitorul apropiat”, a declarat preşedinţia ucraineană, într-un anunț publicat pe site-ul său.
Kievul a semnat deja acorduri cu „17 ţări”, inclusiv cu state membre UE şi G7. Totodată, se pregăteşte să semneze cu „alte 10” ţări, potrivit unui alt comunicat al preşedinţiei ucrainene, de pe 13 iunie.
Volodimir Zelenski a semnat săptămâna trecută un acord de apărare fără precedent
Amintim că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat săptămâna trecută un acord de apărare „fără precedent” cu SUA. Autoritatea de la Kiev l-a numit o „punte” către aderarea la NATO pentru ţara sa devastată de război.
Această serie de acorduri de securitate survine într-un moment în care Kievul se află în dificultate pe teren, pe fondul lipsei muniţiei şi a soldaţilor care încearcă să oprească atacurile ruseşti pe linia frontului.
Președintele ucrainean susține că Vladimir Putin nu va opri războiul
Anterior, președintele ucrainean a spus că Vladimir Putin nu va opri războiul. Din acest motiv, spune el, este important să fie stopat „cu orice mijloace disponibile”, fie prin acțiuni militare, fie prin diplomație.
El a susținut că sprijinul occidental nu este suficient pentru a asigura victoria în conflictul actual și a subliniat soliditatea sprijinului internațional pentru Ucraina, așa cum s-a văzut în cadrul summitului.
Summitul din Elveția s-a încheiat cu angajamente din partea a zeci de țări de a sprijini integritatea teritorială a Ucrainei. Documentul final adoptat a atribuit Rusiei responsabilitatea pentru suferințele și distrugerile provocate de război.
Cu toate acestea, mai multe țări participante, inclusiv India, Africa de Sud și Arabia Saudită, nu au semnat documentul.
Scopul summitului a fost de a obține un sprijin larg pentru un proces care ar putea contribui la încheierea conflictului din Ucraina.