Ucraina lucrează cu Comisia Europeană pentru „revenirea la normalitate”
Kievul consideră că această măsură de interzicere a vânzării produselor agricole ucrainene în Polonia este „nejustificată”.
„Pentru noi aceste măsuri sunt nejustificate şi ilegale”, a declarat într-un interviu acordat EFE responsabilul pentru comerţ al guvernului ucrainean, Taras Kacika, care a explicat că Ucraina lucrează cu Comisia Europeană pentru „revenirea la normalitate” şi pentru ca produsele agricole ucrainene să poată fi vândute din nou în întregul bloc comunitar.
Kacika, care este şi ministru adjunct al Economiei, a legat blocada rusă a navelor care folosesc coridorul pentru exporturile de cereale ucrainene convenit cu Kievul de controversa comercială cu Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România, care au luat măsuri similare.
„Rusia mănâncă floricele în timp ce urmăreşte ce se întâmplă la graniţa noastră de vest şi se bucură de disputa noastră cu Polonia”, a declarat Kacika. ”De îndată ce s-a produs această situaţie, Rusia a paralizat funcţionarea coridorului şi acum spune că nu va prelungi acordul” care permite exportul de cereale prin Marea Neagră, a adăugat viceministrul ucrainean. „Tot ce vor (ruşii) este să crească presiunea”, a subliniat el.
Pe lângă reproşul că închiderea unilaterală a pieţelor naţionale ale UE pentru produsele ucrainene încalcă acordurile bilaterale şi pe cele cu Bruxelles-ul pe care Ucraina le-a semnat, Kievul are o opinie diferită şi în ceea ce priveşte analiza situaţiei care a condus la luarea de măsuri împotriva exporturilor sale de către vecinii săi din vest.
Guvernele acestor ţări susţin că volumul mare de produse ucrainene ieftine care au ajuns pe pieţele lor de când Ucraina a fost forţată să livreze pe uscat o mare parte din produsele sale de dinainte de război le afectează grav sectoarele agricole.
Polonia a interzis vânzarea produselor agricole ucrainene pe teritoriul său
Pentru a calma furia fermierilor săi şi a pune capăt distorsiunilor de pe piaţă, Polonia a interzis iniţial intrarea produselor agricole ucrainene pe teritoriul său, dar a revenit ulterior şi a permis tranzitarea, dar nu şi vânzarea acestei mărfuri în interiorul ţării.
Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi România au adoptat măsuri similare, aminteşte EFE.
„Ni se pare o poziţie ipocrită, deoarece agricultura înseamnă şi legume, produse lactate, carne de porc, pui, iar Polonia a reuşit să-şi mărească exportul de carne şi produse lactate în alte ţări datorită accesului la porumb ucrainean ieftin”, spune Kacika.
Reprezentantul comercial al guvernului de la Kiev recunoaşte însă că, în ianuarie şi februarie, odată cu începerea sezonului de export de cereale, sosirea cerealelor ucrainene a saturat piaţa poloneză şi a afectat producătorii locali.
Kacika dă totuşi asigurări că acest „blocaj” este o consecinţă a ciclurilor calendaristice ale recoltelor. În opinia sa, problema a fost deja rezolvată, iar fermierii din Polonia şi din alte ţări vecine îşi pot vinde din nou produsele.
„Cumpărătorii de cereale anunţă că vor să cumpere, dar fermierii polonezi nu vând pentru că guvernul polonez le-a promis subvenţii şi plăţi suplimentare pentru fiecare tonă pe care o vând, dar realitatea este că executivul nu are bani să-i plătească”, explică reprezentantul executivului de la Kiev.
Kacika afirmă că fermieri polonezi au preferat să nu vândă când preţurile s-au dublat din cauza incertitudinii războiului
„Preţul a revenit la nivelurile de dinainte de război, (fermierii) se confruntă cu dificultăţi şi acest lucru a provocat frustrare”, spune el.
Kacika susține că problema care a început să se manifeste în Polonia este mai degrabă politică decât comercială şi are legătură cu alegerile generale care urmează să aibă loc în toamna viitoare în Polonia.