Kievul neagă implicarea în sabotarea gazoductelor Nord Stream

Președinția Ucrainei a descris joi drept „nonsens absolut” acuzațiile publicației americane Wall Street Journal privind implicarea sa în sabotarea gazoductelor rusești Nord Stream în 2022, care traversează Marea Baltică, conform AFP.

„Implicarea Ucrainei în exploziile de la Nord Stream este un nonsens absolut. Aceste acțiuni nu aveau niciun interes practic pentru Ucraina”, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak pentru agenția de presă franceză.

Conform publicației americane, care citează surse militare ucrainene, atentatul cu exploziv din Marea Baltică a fost realizat sub supravegherea comandantului șef al armatei ucrainene de la acea vreme, Valeri Zalujnîi, în ciuda faptului că Volodimir Zelenski își schimbase opinia și ceruse oprirea proiectului.

Potrivit WSJ, șase persoane au fost implicate direct în această operațiune, care a costat aproximativ 300.000 de dolari, fiind finanțată integral din fonduri private.

Contactat de WSJ, Zalujnîi, care ulterior a fost numit ambasador al Ucrainei la Londra, a declarat într-un mesaj scris că nu avea cunoștință de o astfel de operațiune și a calificat drept „provocare” orice afirmație contrară.

nord stream
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce transmite publicația WSJ că s-ar fi întâmplat, de fapt?

Ideea privind sabotajul gazoductelor Nord Stream apăruse în mai 2022 în timpul unei reuniuni de ofițeri de grad înalt şi directori de companii ucrainene, la trei luni după declanșarea invaziei ruse împotriva Ucraina, scrie WSJ.

După sabotarea gazoductului rus în septembrie 2022, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut explicații lui Zalujnîi, conform WSJ, care citează trei persoane informate despre anchetă.

Zalujnîi i-ar fi răspuns că este prea târziu, explicând că nu mai este posibil să comunice cu echipa de sabotaj, deoarece orice contact ar fi putut compromite operațiunea.

Aceste informații de presă apar la o zi după dezvăluirile conform cărora ancheta judiciară germană asupra sabotajului se concentrează pe Ucraina, cu un mandat de arestare emis recent împotriva unui scafandru profesionist din această țară.

Media din Germania, care a relatat recent despre evoluția anchetei judiciare la Nord Stream, este mult mai prudentă în privința implicării unor înalte autorități ucrainene și tinde să-l disculpe pe Zelenski cel puțin. În schimb, săptămânalul Der Spiegel sugerează o posibilă implicare a lui Valeri Zalujnîi.