Kievul nu renunță la limba moldovenească. Federația Rusă s-ar putea folosi de această problemă pentru a incita la dușmănie interetnică
Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev a anunțat că Ucraina nu va renunța la termenul de limbă moldovenească pentru ca Federația Rusă să nu incite la dușmănie interetnică. Răspunsul MAE din Ucraina vine pe fondul memoriului Consiliului Național al Românilor din Ucraina (CNRU).
Acesta a solicitat autorităților ucrainene să recunoască inexistența „limbii moldovenești” și să anuleze ordinele privind introducerea cotelor de limbă ucraineană în școlile unde se predă această limbă.
Instituția din Ucraina spune că pune în aplicare prevederile Comisiei de la Viena privind prevederile Legii Ucrainei referitoare la educație. Totuși, în răspunsul oficial se mai arată că această problemă poate fi folosită de agresor.
„Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, în condițiile agresiunii militare pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, problema renunțării la folosirea termenului „limba moldovenească” poate fi folosită de agresor pentru a incita la dușmănie interetnică în țara noastră”, este scris în răspunsul oficial.
CNRU dorește revenirea la predarea în limba Română
Consiliulul Național al Românilor din Ucraina (CNRU) a solicitat, la începutul lunii august, ca școlile din sudul Basarabiei să revină la predarea în limba română de la data de 1 septembrie 2022. Amintim că înainte de anul 1998, în această zonă, școlile erau cu predare în limba română.
Începând din anul 1998, lucrurile s-au schimbat. Astfel, împotriva voinței părinților, elevilor și profesorilor, instituțiile de învățământ secundar au trecut la predarea în limba moldovenească.
Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU) spunea, la un moment dat că speră ca decomunizarea din Ucraina să aibă efecte pozitive și pentru comunitatea românească.
„Sperăm că decomunizarea înfăptuită activ în Ucraina, în contextul războiului, va avea consecințe pozitive și pentru comunitatea românească în sensul scutirii acesteia de narativele sovietice și rusești, cu caracter vădit imperialist, privind așa-zisa „limba moldovenească”, spunea Consiliulul Național al Românilor din Ucraina (CNRU), citat de Bucpress.
Amintim că CNRU este uniune civică care întrunește 20 de ONG-uri și instituții de presă din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev.