Generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, a declarat, luna trecută, că Rusia și Ucraina vor duce „o bătălie decisivă în această primăvară, iar această bătălie va fi cea finală, înainte de încheierea acestui război”, scrie CNN.

Acest lucru sugerează că ucrainenii se pot sincroniza pentru a-și eficientiza capacitățile. Condițiile esențiale pentru o contraofensivă ucraineană includ finalizarea pregătirii și integrarea de noi unități, degradarea apărării rusești, un lanț logistic rezistent și informații venite în timp real.

Aceste ofensive ambițioase necesită cantități uriașe de combustibil, muniții, alimente „Informațiile vor ajuta enorm, arătând unde ar putea exista puncte slabe în desfășurările defensivei rusești, precum și locațiile cartierului general rusesc, logistica și orice mișcare a rușilor”, spune Mick Ryan, fost general în armata australiană.

„Surse ucrainene au anunțat deja că formează sau au format șase până la nouă brigăzi noi pentru contraofensive”, susține Kateryna Stepanenko de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington. Potrivit lui Ryan, astfel de ofensive ambițioase necesită cantități uriașe de combustibil, muniții, alimente, consumabile medicale și echipamente de rezervă. Lanțul logistic, care poate fi îngreunat de vremea nefavorabilă, este extrem de important.

Unde și când

Ofițerii superiori americani și ucraineni au efectuat mai multe simulări luna trecută. Șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a declarat: „Ucrainenii mută lucrurile pe aceste hărți pentru a vedea care este cea mai bună cale de acțiune, determinând avantajele și dezavantajele riscurilor asociate”.

„Ne-am putea aștepta la acțiuni ofensive, probabil de diferite grade, în cel puțin două locații din est și sud”, pentru a-i deruta pe ruși în ceea ce privește locul real unde urmează să se desfășoare adevărata contraofensivă”, susține Ryan.

Nici vorbă de discuții de pace

Ucraina nu vrea să audă de discuții de pace până când ultimul militar rus nu va părăsi teritoriul său. Mihailo Podoliak, consilier principal al preşedintelui Zelenski, exclude ideea unor negocieri cu Moscova până când forţele ruse nu vor părăsi întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea.

Comentariile sale vin după ce un alt consilier al lui Zelenski, Andrii Sîbiha, a declarat că Kievul ar putea fi dispus să discute cu Moscova despre viitorul Crimeei, dacă forţele ucrainene ajung la graniţa administrativă a peninsulei ocupate de Rusia.

”Baza pentru negocieri reale cu Federaţia Rusă este retragerea completă a grupurilor armate ruseşti dincolo de graniţele Ucrainei recunoscute internaţional în 1991. Inclusiv Crimeea. Nu se pune problema unor concesii teritoriale sau a negocierii drepturilor suverane”, a afirmat Podoliak într-o postare făcută joi pe Twitter.

Crimeea se află sub ocupaţie rusă din februarie 2014 şi a fost anexată ilegal de Moscova în luna următoare, după un simulacru de referendum.

Kievul este dispus să discute cu Moscova despre viitorul Crimeei, dacă forţele sale ajung la graniţa peninsulei ocupate de Rusia, declara anterior pentru „Financial Times” Andrii Sîbiha, consilier de rang înalt al preşedintelui Volodimir Zelenski.