Kievul și alte patru regiuni ucrainene ar putea fi nevoite să reducă alimentarea cu energie electrică pe o perioadă mai mare de timp după ce Rusia a lansat mai multe atacuri asupra Ucrainei care au vizat infrastructura energetică, a afirmat, joi, 27 octombrie, un oficial de rang înalt, a relatat Reuters.
Șeful adjunct al biroului președintelui Volodimir Zelenski, Kyrylo Tymoshenko, a afirmat că alimentarea cu energie va fi limitată semnificativ în orașul Kiev și în regiunile centrale Zhytomyr și Cherkasy, dar și în regiunea nordică Chernihiv.
Autoritățile de la Kiev: Facem tot ce este posibil!
Recent, autoritățile de la Kiev au declarat că energia electrică ar putea fi oprită de patru ore pe zi pentru a reduce presiunea asupra sistemului și pentru a permite tehnicienilor să repare pagubele făcute de forțele ruse.
„Potrivit lui Kyrylo Tymoshenko, din cauza atacurilor inamice, programele de oprire a energiei electrice aprobate anterior în aceste zone nu vor fi respectate, iar durata întreruperilor ar putea depăși patru ore”, se precizează într-un comunicat publicat pe site-ul administrației președintelui Volodimir Zelenski.
„Facem tot ce este posibil, se iau multe măsuri pentru a ne asigura că orașul Kiev și alte orașe au lumină, dar trebuie să reducem la minimum utilizarea energiei electrice în general”, a spus Timoșenko, potrivit sursei citate.
Și Republica Moldova se confruntă cu un risc uriaș de a rămâne fără curent
În Republica Moldova, riscul unor deconectări de la energie electrică rămâne destul de mare, au declarat reprezentanții Executivului de la Chișinău. În pofida măsurilor de economisire a curentului electric anunțată de autorități, dar și a îndemnurilor de raționalizare a consumului, în fiecare zi se înregistrează un deficit de aproximativ 10%.
„Procurăm ca electricitate din România, Energocom a semnat un nou contract cu OMV de furnizare a 50 de megawaţi, dar avem nevoie de cantități adiționale. Aceste cantități pe piață sunt, din păcate, mult mai scumpe decât ceea ce am avut până acum. De aceea facem îndemnul să continuăm să economisim, pentru că avem anumite cantități la prețuri mai mici. Dacă depășim cantitățile, suntem puși în situația să vedem dacă ne putem permite prețurile de pe piață sau dacă sunt alte alternative.”, a menționat premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță.