Așadar, autoritățile de la Kiev au informat într-un comunicat că misiunea de asistenţă militară a UE pentru Ucraina prevede instruirea a 30.000 de militari ai forţelor armate ucrainene.
Țările din UE vor antrena 30.000 de soldaţi ucraineni în 2023
„În 2023, în cadrul Misiunii de asistenţă militară a UE pentru Ucraina se prevede instruirea a 30.000 de militari ai forţelor armate ucrainene, între care soldaţi din forţele de apărare teritorială”, a transmis Ministerul Apărării din Ucraina într-un comunicat, conform AFP.
Potrivit comunicatului, „obiectivul strategic este de a consolida capacităţile forţelor armate ucrainene pentru desfăşurarea eficientă a operaţiunilor, protejării suveranităţii şi restabilirii integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi protejării civililor”.
Sursa menționată notează că acest anunţ a venit în aceeaşi zi cu solicitarea Comisiei Europene adresată statelor membre ale UE de a suplimenta cu 50 miliarde de euro la bugetul Celor 27 pentru a ajuta Ucraina până în 2027.
„Suntem într-o lume complet diferită de cea din 2020, când bugetul multianual al UE a fost negociat”, a spus președintele executivului european, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.
Ucraina a îndeplinit două din cele șapte condiții pentru a începe negocierile de aderare la UE
Un raport al Uniunii Europene relatează că Ucraina a îndeplinit două din cele șapte condiții pentru a începe negocierile de aderare, executivul blocului urmând să sublinieze progresele înregistrate în ciuda războiului declanșat de invazia Rusiei, au declarat două surse din cadrul UE.
Într-o mișcare extrem de simbolică, UE a acordat Ucrainei statutul oficial de țară candidată la aderare în urmă cu un an, la patru luni după ce Rusia a atacat țara în contextul eforturilor acesteia de a se integra în Occident.
Însă UE a stabilit șapte condiții, inclusiv în ceea ce privește reforma judiciară și reducerea corupției, pentru a lansa negocierile de aderare. Ucraina a cerut ca discuțiile să înceapă în acest an.
Raportul executiv al Comisiei Europene reprezintă o etapă importantă în acest proces, care, speră susținătorii eforturilor Ucrainei de aderare rapidă la UE, va culmina cu o decizie a celor 27 de țări membre ale blocului comunitar în decembrie de a începe negocierile cu Kievul.
Doi înalți oficiali UE au declarat că Ucraina a îndeplinit până acum două dintre criterii. Unul dintre oficiali a spus că acestea se referă la reforma judiciară și la legea privind mass-media și a adăugat că raportul se concentrează pe aspectele pozitive.
„Există progrese. Raportul va fi moderat pozitiv. Nu este vorba despre înfrumusețarea realității, ci despre recunoașterea progreselor, au existat cazuri proeminente de anticorupție pe care să le numim, de exemplu”, a declarat persoana, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru Reuters.