Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Vadim Pristaiko, nu a exclus un război de anvergură, în cazul deteriorării situaţiei din estul Ucrainei, unde confruntările continuă în pofida armistiţiului din 15 februarie, cerând Canadei, unde a fost ambasador până în toamna trecută, să trimită arme şi instructori armatei ucrainenei.
"Nu vrem să speriem pe nimeni, dar ne pregătim de un război de anvergură. Aşteptăm din partea comunităţii internaţionale o poziţie mai dură. Tuturor le este frică de un război cu o putere nucleară. Nouă nu ne este frică, am pierdut atât de mulţi oameni şi un teritoriu", a afirmat Pristaiko într-un interviu pentru postul de radio canadian CBC.
În contextul evenimentelor de la Debalţevo, unde trupele ucrainene au fost încercuite de rebeli şi au părăsit această localitate strategică după o ofensivă puternică a insurgenţilor, el a spus că autorităţile ucrainene ş-ar dori cât mai curând livrări de arme din partea Canadei, care să se implice şi în instruirea militarilor ucraineni, deoarece asistenţa militară precedentă nu a fost suficientă.
"Niciun fel de compromis politic nu există în prezent la Kiev cu privire la conflictul din estul Ucrainei", a declarat la sfârşitul săptămânii trecute deputatul Vadim Denisenko, din partea "Blocului Petro Poroşenko" la postul de televiziune ucrainean "Kanal5".
Potrivit acestuia, Putin (Vladimir, preşedintele rus) când a semnat acordul Minsk2, el ştia că nu îl va respecta (de fapt, acordul a fost semnat de Grupul de contact compus din reprezentanţi ai Kievului, rebelilor, Moscovei şi OSCE). 'Logica acestuia este distrugerea Ucrainei ca stat', a afirmat parlamentarul ucrainean, adăugând: 'Speranţa noastră este ca americanii să-i grăbească pe europeni în luarea deciziilor' în ceea ce priveşte furnizarea de armament Ucrainei.
'Aşa că astăzi altă opţiune decât să luptăm nu există', a subliniat el, indicând că 'acesta este principalul lucru pe care astăzi trebuie să-l obţinem – un număr maxim de arme şi un număr maxim de instructori'.
În acelaşi timp, el nu a exclus instituirea legii marţiale în Ucraina, cu toate că preşedintele Petro Poroşenko a respins până acum o astfel de variantă.AGERPRES