În diferite medii taiwaneze au apărut informații potrivit cărora Coreea de Nord și Taiwanul ar fi abordat transferul tehnologiei submarine nord-coreene către Taiwan.
Submarinele reprezintă un dezavantaj critic pentru Marina Taiwanului. Acestea oferă capacități critice de colectare a informațiilor, patrulare și descurajare în strâmtoarea Taiwan. Cu toate acestea, Marina Taiwanului operează doar patru submarine, dintre care doar două sunt utilizate operațional, scrie NationalInterest.
Presiunea exercitată de Beijing asupra potențialilor exportatori a împiedicat Taiwanul să cumpere submarine, așa cum ar fi vrut.
În conscecință, Taiwanul a început propriul program de submarine indigene. Acest program a atras parteneriate europene și americane. Dar există informații cum că în combinație ar fi intrat și alte state. Cel mai surprinzător e că una dintre aceste țări este Coreea de Nord.
Recent, în presa taiwaneză s-a scris că oficiali din Coreea de Nord și Taiwan au discutat despre transferul tehnologiei de submarine nord-coreene către Taiwan. Încercarea de transfer ar fi fost facilitată de Comisia Militară Centrală a Phenianului.
Aceasta, au afirmat unele surse, a ajuns la concluzia că Taiwanul nu este ostil față de Coreea de Nord și că relațiile sunt suficient de cordiale, astfel încât exportul a primit Ok-ul.
Phenianul a furnizat materiale și date părții taiwaneze despre trei dintre proiectele nord-coreeene: submarinul de coastă Sang-O și submarinele de clasă Yugo și Yono. Regimul Kim ar fi indicat chiar că este dispus să autorizeze producția acestor submarine către Taiwan.
Dar, surse militare familiarizate cu proiectul Taiwanului, au sugerat că aceste planuri sunt complet inadecvate nevoilor Taiwanului, deoarece are nevoie de un submarin mai mare decât cel oferit.
O altă informați sugerează, pe de altă parte, că Taiwanul a fost cel mai interesat de sistemul de propulsie independent de aer al Coreei de Nord (AIP).
Sistemul AIP este crucial pentru un submarin modern: permite ca acesta să fie mai ascuns, prin reducerea timpului care îl menține la suprafață. Cu toate acestea, dacă Phenianul are sau nu o tehnologie AIP nu se știe exact, deoarece niciunul dintre submarinele nord-coreene operaționale nu o folosește.
Taiwanul a inclus AIP în specificațiile originale pentru proiectul său de submarin, dar ulterior a abandonat-o din motive de bani.
O altă informație sugerează că armata taiwaneză a trimis un reprezentant în Coreea de Nord pentru a confirma sinceritatea și capacitatea Coreei de Nord de a încheia acordul. Cu toate acestea, în cele din urmă, Taiwanul a decis să nu bată palma din cauza „sancțiunilor împotriva Coreei de Nord”.
Indiferent de cine a inițiat acordul, un lucru este cert: Coreea de Nord devine din ce în ce mai disperată de oportunități comerciale și economice.
În același timp, decizia Phenianului de a iniția contactul cu Taiwanul este mai mult decât surprinzătoare, având în vedere faptul că Beijingul a pedepsit țările care au negociat cu insula desprinsă de China. Dar și dependența tradițională a Coreei de Nord față de China.
Cu toate acestea, relația Coreei de Nord cu China a fost fluidă în ultimii ani, iar oferta lor de asistență către Taiwan poate fi o mișcare politică pentru a negocia, și mai puțin o ofertă militară economică serioasă.