UPDATE:

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a mulțumit public Coreei de Nord pentru sprijinul acordat în luptele din regiunea Kursk, recunoscând participarea soldaților nord-coreeni alături de trupele ruse. Într-o declarație difuzată de Kremlin, Putin a lăudat „eroismul și solidaritatea” militarilor nord-coreeni, afirmând că Rusia va onora memoria celor care „și-au dat viața pentru libertatea comună”. Liderul rus a invocat prevederile acordului de parteneriat strategic semnat în 2024 între Moscova și Phenian, care permite intervenția militară reciprocă. Kim Jong Un a anunțat, la rândul său, ridicarea unui monument în memoria soldaților nord-coreeni căzuți în Ucraina.

Kim Jong Un confirmă trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia: „Eroi ai patriei”

Coreea de Nord lui Kim Jong Un a recunoscut oficial, pentru prima dată, participarea trupelor sale la luptele de pe teritoriul Rusiei, potrivit unui anunț difuzat luni de agenția de presă de stat KCNA. Soldați nord-coreeni au sprijinit armata rusă în operațiunile de recucerire a unor zone din regiunea Kursk, aflate anterior sub controlul forțelor ucrainene.

„Cei care au luptat pentru dreptate sunt cu toţii eroi şi reprezentanţi ai onoarei patriei”, a declarat liderul nord-coreean Kim Jong Un, citat de agenția oficială. În semn de recunoaștere, Phenianul intenționează să construiască un monument dedicat „isprăvile bătăliei”, ce va fi amplasat în capitala nord-coreeană.

Confirmare oficială după luni de speculații

În comunicatul transmis de KCNA, autoritățile de la Phenian afirmă că „subunități” ale „forțelor armate ale Republicii” au participat la „operațiuni de eliberare a teritoriilor ocupate” din regiunea rusă Kursk, misiune pe care o consideră „încheiată cu succes”. Aceasta este prima recunoaștere publică a implicării nord-coreene, după luni întregi în care acuzațiile venite dinspre Kiev, Seul și capitalele occidentale au fost negate atât de Rusia, cât și de Coreea de Nord.

Confirmarea survine la doar câteva zile după ce Ministerul rus al Apărării a anunțat recucerirea completă a regiunii Kursk, într-un moment în care trupele ucrainene sunt în defensivă pe mai multe segmente ale frontului. Kievul a calificat însă afirmațiile Moscovei drept „falsuri” și „propagandă”.

Coreea de Nord
SURSA FOTO: Dreamstime

Într-un discurs susținut sâmbătă, șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a adus un omagiu „profesionalismului, rezistenței, curajului și eroismului” de care ar fi dat dovadă soldații nord-coreeni, afirmând că aceștia au oferit o „asistență semnificativă” în operațiunile militare.

O alianță militară tot mai vizibilă

În iunie 2024, Moscova și Phenianul au semnat un tratat de parteneriat strategic ce prevede asistență militară reciprocă în cazul unui atac asupra uneia dintre cele două țări. De atunci, rapoartele privind transferuri de arme, muniții și posibila desfășurare de trupe nord-coreene în sprijinul Rusiei s-au înmulțit, însă până acum niciuna dintre părți nu confirmase oficial aceste informații.

Regiunea Kursk, situată la frontiera ruso-ucraineană, a fost scena unor confruntări intense în ultimele luni. După o contraofensivă ucraineană lansată în vara lui 2024, forțele de la Kiev au reușit să ocupe temporar câteva sute de kilometri pătrați. Totuși, în fața presiunii exercitate de armata rusă, sprijinită acum și de contingente străine, trupele ucrainene s-au retras treptat, pierzând complet controlul asupra zonei în ultimele zile.