Piata locala a proprietatilor industriale si logistice se va redresa incepand cu anul viitor, potrivit studiului European Industrial Property Markets 2009, realizat de compania de consultanta imobiliara King Sturge.

Astfel, primele semne de imbunatatire a situaţiei pieţei imobiliare se vor face vizibile anul viitor. La acel moment se preconizeaza incheierea procesului de ajustare a preturilor si stabilizarea valorii capitalurilor.

“Cererea va inregistra o recuperare “cu pasi mici”, dar aceasta va fi sustinuta de cresterea si schimbarile ce se vor inregistra la nivelul retelelor logistice si a segmentelor industriale specifice care iau amploare, cum ar fi gestionarea deseurilor si reciclarea”, se arata in studiul companiei.

Potrivit King Sturge, in Romania, oferta de spatii industriale este in prezent franata de dificultatile aparute in achizitionarea terenului pentru constructie. “Este foarte putin probabil sa existe dezvoltari speculative majore in 2009, din cauza situatiei actuale a pietei, a dificultatilor in obtinerea finantarii”, mai sunt de parere consultantii companiei.

In ceea ce priveste chiriile pentru spatii logistice in Romania, acestea sunt, de aproximativ 54 euro/m²/an, cu o tendinta ascendenta, pe masura ce va amplifica dezechilibrul dintre cerere si oferta.

“Piata locala de investitii arata semne clare de incetinire, vanzatorii incercand sa gaseasca cumparatori sau parteneri pentru joint venture”, se mai arata in studiul King Sturge. Astfel, yieldurile pentru spatii industriale mari au devenit 9,50% in comparatie cu 7,75%, din prima jumatate a anului 2008.

King Sturge se afla pe piata din Romania din 2006. Compania ofera servicii de consultanta in investitii, agentie, administrarea proprietatii si a portofoliului, evaluari si cercetari de piata precum si management de proiect.

Sursa: King Sturge