Autorităţile locale nu sunt pregătite să atragă cele 1,4 mld. euro puse la dispoziţie de Fondul European de Dezvoltare Regională, bani necesari dezvoltării urbane. Situaţia este îngrijorătoare în condiţiile în care jumătate dintre români locuiesc în zone metropolitane ce se confruntă cu probleme urbane grave precum lipsa infrastructurii şi a spaţiilor verzi, incapacitatea de a gestiona deşeurile, trafic şi transport public deficitar.
„În ultimii ani, piaţa imobiliară din România a fost puternic condusă prin ceea ce piaţa a «dictat». «Nevoile» reale şi «cerinţele» nu au fost puse sub investigaţie atentă, prin urmare calitatea vieţii urbane a suferit sever prin aşa-numitul urbanism «Turbo»“, consideră Resul Kilic, director al departamentului de management al proiectelor şi consultanţă pentru construcţii în cadrul King Sturge.
Provocările urbane ale oraşelor româneşti, sunt în acelaşi timp, oportunităţi şi pot fi catalizatori pentru creşterea economică, deoarece circa 68% din persoanele din zonele urbane din România trăiesc în blocuri comuniste, construite înainte de 1989, susţine Kilic.
Blocurile vechi se apropie de moarte
Majoritatea clădirilor rezidenţiale din România şi-au depăşit aproape o jumătate din durata de viaţă, şi sunt într-o nevoie disperată de renovare. Aproape 50% din clădiri rezidenţiale sunt mai vechi de 50 de ani, şi circa 30% au vârsta între 25 şi 50 de ani. Clădirile existente suferă de degradare severă, pierderi enorme de energie, costuri ridicate de întreţinere şi probleme de securitate.
„Este doar o chestiune de timp până când un număr considerabil din stocul actual de locuinţe va trebui înlocuit, fapt care va deschide porţile pentru programele de regenerare urbană“, a menţionat consultantul King Sturge.
Potrivit acestuia, din moment ce administraţiile locale par a nu avea expertiză şi resursele pentru a identifica nevoile specifice ale comunităţii ar trebui consultaţi specialişti în inginerie urbană şi dezvoltare regională, proiectanţi, ingineri şi cercetători, în scopul de a identifica cerinţele şi de a formula soluţii urbane integrate.