autonomie si autodeterminare a minoritatii maghiare din Romania, fapt demonstrat si cu ocazia prezentarii raportului pentru Romania, intocmit de raportorul european Pierre Moscovici. Ei ii apartin trei din cele cinci amendamente care ridica problema autonomiei Tinutului Secuiesc.
Capital: Cat de lucrativa considerati ca este activitatea dvs., in calitate de reprezentant al Ungariei in Parlamentul European, si in ce masura aveti succes in sustinerea intereselor nationale?
Kinga Gal: Parlamentarii europeni din noile state membre sunt afiliati grupurilor politice din Parlamentul European, iar prin aceasta afiliere sustinerea intereselor nationale castiga in greutate. In calitate de parlamentar european, faci lobby in primul rand pentru tara din care vii. Mai apoi, iei in discutie problemele generale ale Uniunii Europene. Deocamdata, pentru reprezentantii tarilor central si est-europene, membre ale Uniunii, primul aspect primeaza.
Capital: Spuneti ca afilierea la grupurile politice din Parlamentul European creste sansele de succes ale atingerii obiectivelor pe care Ungaria si le-a propus. In ce fel se intampla acest lucru?
Kinga Gal: Este foarte simplu. Daca reusesti sa convingi grupul politic european din care faci parte de justetea intereselor tale, aceste interese devin interesele grupului, deci influenta ta, a tarii pe care o reprezinti, creste. In cazul meu, ca membru al Partidului Popular European, ma bucur de sprijinul celor peste 200 de reprezentanti ai acestuia, proveniti din toate tarile membre. Bineinteles ca nu exista unanimitate, dar poate fi intrunita o majoritate care creste puterea tarii mele.
Capital: Care este agenda dvs. politica in Parlamentul European?
Kinga Gal: Activez de cativa ani in domeniul drepturilor omului si ale minoritatilor, de aceea am ales sa lucrez in comisiile parlamentare de profil.
Capital: Ca parlamentar european ati adus cateva amendamente raportului referitor la stadiul pregatirii Romaniei pentru aderare, acestea referindu-se la minoritatea maghiara din Romania, la restituirea integrala a proprietatilor cultelor si la protectia mediului in regiunea Rosia Montana. Care este amendamentul prioritar?
Kinga Gal: Toate sunt la fel de importante. Protectia mediului in regiune este importanta si pentru maghiarii din Ungaria si pentru romani. Apoi, minoritatea maghiara din Romania este foarte numeroasa si, daca privim modelul european, trebuie sa ne intereseze nu numai protejarea drepturilor, ci si bunastarea ei. Maghiarii din Romania trebuie lasati sa decida singuri, in mod autonom, ceea ce vor. Guvernul de la Bucuresti trebuie sa le dea aceasta libertate. Este ceea ce se intelege in Uniunea Europeana prin subsidiaritate si autoguvernare.
Capital: Autonomia despre care vorbiti este un subiect sensibil pentru societatea romaneasca.
Kinga Gal: Aveti dreptate, dar acest lucru se intampla pentru ca, in trecut, discutiile pe tema autonomiei au fost considerate tabu.
Capital: Considerati ca minoritatea maghiara din Romania are mai putine drepturi si libertati decat majoritatea?
Kinga Gal: Eu compar situatia maghiarilor din Romania cu aceea a altor minoritati europene, nu cu aceea a romanilor, si discut problema din aceasta perspectiva. Cred ca oamenii trebuie sa inteleaga, sa accepte si alte puncte de vedere.
Kinga Gal: «Fac lobby pentru tara mea»
14 aprilie 2005, 12:00
Ultima modificare în 14 aprilie 2005, 15:00
autonomie si autodeterminare a minoritatii maghiare din Romania, fapt demonstrat si cu ocazia prezentarii raportului pentru Romania, intocmit de raportorul european Pierre Moscovici. Ei ii apartin trei din cele cinci amendamente care ridica problema autonomiei Tinutului Secuiesc. Capital: Cat de lucrativa considerati ca este activitatea dvs., in calitate de reprezentant al Ungariei in Parlamentul European, si in ce masura aveti succes in sustinerea intereselor nationale?Kinga Gal: Parlamentarii
Etichete: arhiva,
european
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Telefoanele destepte sunt mai vulnerabile
- Verigile slabe ale schemelor de finantare
- Aplicatiile detroneaza outsourcing-ul in IT
- Revenire cu greutate pe scena
- Cresterea leului amputeaza exportatorii si produce somaj
- Piata fuziunilor si achizitiilor trage aer in piept
- Amatorii de evaziune fiscala va trebui sa se obisnuiasca cu racoarea
- Razbunarea lui Dorel se numeste Effie
- Vitrina Cartii
- Viata dupa Big Mac