Lumea de mâine promite case inteligente, supravegheate și coordonate de dispozitive smart, în orașe inteligente, în care totul este interconectat, de la sistemele de taxe sau trafic, la rețelele de închiriat biciclete sau punctele de informare pentru turiști.
Dacă, până nu demult, mâine era un termen vag, mai degrabă substitut pentru cândva, acum ar putea fi înțeles la propriu. Specialiștii spun că am atins deja punctul de inflexiune, de la care tehnologia își va începe în mod vizibil procesul de transformare a societății. Tehnologiile viitorului sunt deja aici, urmând să fie doar perfecționate și inovate în următorii zece ani. Noile standarde 5G vor deschide drumul pentru dezvoltarea dispozitivelor inteligente IoT, anunțând noua decadă a expansiunii digitale, un proces modelat de Inteligența Artificială. Milioane de echipamente interconectate își vor adapta permanent performanțele, învățând atât din modul în care sunt folosite, cât și unele de la altele, pentru a îmbunătăți viața utilizatorilor lor și a societății.
„Ne îndreptăm către o lume hiperconectată, iar acest lucru este deja vizibil în viețile noastre. Avem asistenți personali sau alerte inteligente, camere de supraveghere smart sau termostate, într-un șir deja lung de dispozitive capabile să analizeze date. Deși schimbările la nivel individual sunt spectaculoase, impactul real al noilor tehnologii va fi resimțit mai ales la nivel macro, în zonele industriale, infrastructuri critice sau agricultură”, spune Simon Besteman, CEO ISP Connect.
De la asistența vocală pentru vârstnici sau sistemele inteligente de monitorizare a pacient-ului, până la orașele smart hiper-conectate, expansiunea conectivității fără asistență umană își anunță deja imensul potențial. Criza sanitară a fost doar un catalizator al unei schimbări necesare, care, de altfel, era planificată de multă vreme.
Tot mai multe domenii intră în noua eră a digitalizării, care este întâmpinată cu entuziasm și la nivel individual. Până în anul 2025 se estimează că vor fi peste 30 de miliarde de conexiuni IoT, adică, în medie, la nivel mondial, aproape patru dispozitive IoT pentru fiecare persoană. Acestea vor aduce diverse tipuri de beneficii individuale care, cumulate, ar putea aduce salturi calitative la nivelul societății. Dacă o persoană are la dispoziție un instrument de eficientizare a sistemului de încălzire, îl va folosi pentru eficiență economică. Când toți oamenii vor putea face același lucru, ansamblurile rezidențiale vor fi mai prietenoase cu mediul și sustenabile. Ar putea să pară un trend cool dacă zece-douăzeci de oameni ar folosi vehicule electrice complet autonome. Dacă acestea ar deveni principal mod de transport, impactul ar putea fi semnificativ asupra decongestionării traficului sau asupra obiectivelor naționale privind reducerea emisiilor.
“Potențialul tehnologiilor IoT de a rezolva probleme din lumea reală este infinit”, spun reprezentanții companiei Kingston Technology, experți în configurarea mediilor în care diverse tipuri de mașini și dispozitive vor putea interacționa fără a compromite confidențialitatea, securitatea datelor și siguranța utilizatorului. Cu 32 de ani de experiență pe piețele internaționale, Kingston configurează și implementează soluții, astfel încât centrele de date și companiile să fie pregătite în fața provocărilor și a oportunităților venite o dată cu tehnologiile 5G, IoT și edge computing.
Toate marile oportunități vin cu cerințe pe măsură, iar în acest caz există puncte sensibile la toate nivelurile, de la etică și reglementare, la noile provocări aduse de multiplicarea riscurilor de securitate sau o nouă serie de standarde tehnologice, precum lățimea de bandă sau modul de gestionare a datelor. Consilierea unui expert este, deci, extrem de importantă în acest moment de tranziție, în care organizațiile, publice sau private, testează ecosisteme digitale, în căutarea formulei ideale, perfect adaptate modului lor specific de funcționare.
Companiile pregătesc era interconectării
Pe măsură ce tot mai multe organizații acordă prioritate transformării digitale, adoptarea tehnologiei IoT intră într-o etapă accelerată de expansiune. Tot mai mulți utilizatori, sisteme și dispozitive sunt conectate în fiecare secundă la o gamă tot mai largă de rețele.
„Deși a întârziat multe proiecte, criza sanitară a potențat, de fapt, acest proces, în măsura în care a evidențiat foarte clar necesitatea activării unor tehnologii care să ne permită să depășim barierele spațiale și să realizăm sarcini, indiferent care este locul fizic în care ne aflăm”, spune Giuliano Liguori, reprezentant al sectorului public italian, membru al Consiliului de Management Club Italia (asociația italiană a managerilor în IT) și cunoscut influencer și Brand Ambasador al lumii tehnologice.
Statisticile anului trecut tind să îi dea dreptate. În cursul anului 2020, experții estimează că au intrat în rețele peste 31 de miliarde de dispozitive IoT, ceea ce înseamnă că în fiecare secundă1 sunt conectate 127 de noi dispozitive inteligente.
Lumea tehnologică anunță saltul digital iminent, o schimbare comparabilă cu revoluția industrială, cel puțin ca impact economic și asupra stilurilor de viață. „IoT va aduce o revoluție în agricultură, oferind tot felul de tipuri de senzori care să monitorizeze, la nivel micro, nivelurile de umiditate din sol, ceea ce va permite irigarea automată de înaltă precizie și, în consecință, reduceri semnificative ale consumului de apă, secundate de creșteri substanțiale ale productivității”, spune Simon Besteman, CEO ISP Connect. O serie de dispozitive portabile, cum ar fi biosenzorii, le permit profesioniștilor din domeniul sănătății să colecteze date, monitorizând de la distanță pacienții, astfel încât actul medical să fie posibil și dincolo de zidurile fizice ale unei clinici.
„Port un ceas inteligent care îmi monitorizează permanent tensiunea arterială, inima și eficiența exercițiilor fizice pentru arderea caloriilor. Acesta a fost un mare salt înainte în domeniul îngrijirii și sănătății, pentru că oferă date valoroase, care pot fi prezentate medicului de familie, contribuind la stabilirea unei strategii adecvate de tratament”, spune și analistul Neil Cattermull.
Datele, o mină din care sunt extrase comori
Toate companiile lumii colectează cantități imense de date, deși sunt necesare și alte ingrediente pentru ca acestea să fie cu adevărat folositoare. Modul în care erau abordate până acum datele este greșit, spun specialiștii, care subliniază diferența dintre o cantitate de date brute și fluxul de date prelucrate pe care îl oferă IoT, asigurând, astfel, o varietate de servicii pentru utilizatorii săi. IoT generează mase de date în proces, iar volumul acestora este în permanentă creștere. În 2020, fiecare persoană a generat 1,7 MB de date pe secundă. Până în 2025, se estimează că vom genera, la nivel mondial2, 463 de exabiţi de date în fiecare zi.
Multe dintre aceste informații ar putea ajunge un simplu deșeu digital inert. Nimeni nu va obține din ele nimic. Din această perspectivă, companiile care colectează date au nevoie de tehnici eficiente de gestionare și analiză a acestora pentru a putea atinge cel mai important obiectiv al întregii lor strategii: așteptările clientului. Aflate într-un permanent proces de învățare din combinarea acestor date, dispozitivele vor deveni din ce în ce mai inteligente și mai capabile să transmită informații de calitate superioară, îmbunătățind, astfel, procesul de luare a deciziilor. Pentru ca un astfel de trafic de date să fie posibil, tehnologia folosită de centrele de date trebuie să evolueze, sunt necesare servere mai rapide, utilizarea la scară largă a criptării hardware este o necesitate, la fel și o capacitate de stocare optimizată sau o compresie mai eficientă. Tranziția de la SCSI (SAS) către unitățile SSD (SSD) ar putea avea, de asemenea, un impact imens asupra eficienței acestor sisteme.
[1] Security Today – https://securitytoday.com/Articles/2020/01/13/The-IoT-Rundown-for-2020.aspx?Page=2
2 Tech Jury – https://techjury.net/blog/how-much-data-is-created-every-day/#gref
Securitatea cibernetică, punctul critic al dezvoltării tehnologice
„O dată cu creșterea acoperirii 5G și cu disponibilitatea din ce în ce mai mare pentru algoritmii sofisticați ai Inteligenței Artificiale, vom vedea, probabil chiar începând de anul ăsta, o extindere a ariei de utilizare a tehnologiilor Edge Computing. Aceste tendințe sunt impulsionate în primul rând de dezvoltarea unor noi modele de afaceri care vor antrena creșterea ofertei de servicii de calcul edge”, spune Giuliano Liguori.
Având la dispoziție o analiză a datelor aproape instantanee, la volume și viteze la care niciun om nu ar putea spera vreodată, securitatea și controlul (două domenii care merg mână în mână) devin o preocupare majoră a specialiștilor. “Principala mea îngrijorare este legată de control, deoarece aceste tehnologii ar putea fi folosite împotriva obiectivelor inițiale pentru care au fost create. Trebuie să ne asigurăm că există o securitate robustă înainte de adoptarea în masă a principiilor IoT. Aceste teme ar trebui abordate astăzi, astfel încât discuția să nu rămână un simplu plan pentru viitor”, spune Neil Cattermull.
Suntem pregătiți pentru IoT?
Poate că nici nu înțelegem deocamdată pe deplin adevăratul potențial al tehnologiei. „Majoritatea echipamentelor noi sunt dispozitive conectate. Noi, însă, nu suntem tocmai pregătiți deocamdată pentru un management complet autonom. Noile infrastructuri valorifică din plin tehnologiile actuale. Vedem, de exemplu la Crossrail din Londra, uimitoarele tehnologii IoT în funcțiune, dar totuși compania semnalează încă întârzieri și depășiri de costuri”, spune Rafael Bloom, expert în marketing și comunicare tehnologică. Suntem pregătiți pentru IoT? Potrivit unui studiu comandat de Cisco3, 75% din proiectele IoT nu sunt, în cele din urmă, de succes. Cisco a chestionat factori de decizie din lumea IT sau din comunitatea de afaceri din Statele Unite, Marea Britanie și India, încercând să exploreze o varietate de industrii: de la producție, la administrație locală, comerț cu amănuntul, ospitalitate, sport, energie, transport și sănătate, printre multe altele. Toți respondenții au fost implicați în strategiile de implementare a inițiativelor IoT în organizațiile lor. Subiecții chestionați au subliniat, printre altele, și faptul că implementarea acestor noi sisteme reprezintă un efort semnificativ pentru o organizație. Nu merg singure! 60% dintre cei chestionați spun că inițiativele IoT arată adesea bine pe hârtie, dar se dovedesc mult mai dificile în momentul implementării. Enumerând cele mai importante cinci provocări pe care le-au întâmpinat în acest proces, aceștia au menționat timpul până la finalizare, probleme pe care le ridică lipsa de competență a personalului intern, calitatea datelor, integrarea între echipe și depășirile de buget.
Studiul relevă faptul că organizațiile care au avut succes în aceste demersuri au implicat, în fiecare dintre etapele de implementare, ecosistemul partenerilor specializați, ceea ce înseamnă că aliații puternici și competenți, implicați pe tot parcursul procesului, pot netezi curba de învățare. Kingston Technology este, fără îndoială, un partener de elită în aventura digitalizării. Anticipând tendințele generale, Kingston a dezvoltat soluții de memorie și stocare adaptate, pentru a gestiona volumul, viteza cu care vor fi transmise datele și pentru a face față cerințelor extraordinare aduse de noile tehnologii edge computing. Pentru dezvoltatori, produsele Kingston cu memorie încorporată, precum eMMC și DRAM, sunt ideale pentru simplificarea designului interfețelor, în procesul de calificare sau, în general, pentru ca organizațiile să își îndeplinească mai rapid și mai sigur obiectivele de inovare IoT. Componentele ePOP și eMCP sunt ideale pentru sistemele care se supun unor restricții de spațiu, precum smartphone-uri, tablete, device-uri portabile sau alte dispozitive IoT, în timp ce cardurile SDCIT de nivel industrial sunt proiectate pentru condiții extreme și capabile să îndeplinească cerințele complexe ale unui oraș inteligent.
3 CTE Mag – https://www.ctemag.com/news/industry-news/cisco-survey-almost-75-iot-projects-are-failing