Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința CSAT pentru 21 februarie

Ședința va avea loc pe 21 februarie, ora 13.00, la Palatul Cotroceni.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc miercuri, 21 februarie 2024, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni”, a transmis Administrația Prezidențială luni, pe 12 februarie.

Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT vor fi incluse subiecte referitoare la:

  • Evoluţii privind situaţia de securitate în regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi implicaţii pentru România;
  • Progresele înregistrate în domeniul planificării apărării, în special privind derularea programelor de înzestrare şi demersurile de creştere a gradului de încadrare, precum şi retenţia personalului;
  • Raport privind activitatea desfăşurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2023;
  • Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în anul 2023.

Totodată, Administrația Prezidențială anunță că în cadrul ședinței CSAT vor fi analizate și alte teme de actualitate din domeniul securității naționale.

Ultima întrunire a CSAT a avut loc pe 12 octombrie. Atunci s-au discutat aspecte legate de consumul de droguri în rândul elevilor, precum și evoluția situației de securitate în regiunea Mării Negre.

Klaus Iohannis
SURSA FOTO: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

De ce a atacat Rusia Ucraina?

În cadrul interviului acordat jurnalistului american Tucker Carlson, președintele Putin a explicat motivul pentru care Ucraina nu a fost niciodată considerată un stat. De asemenea, el a oferit explicații cu privire la motivele care l-au determinat să atace țara în februarie 2022.

La începutul interviului, Vladimir Putin a afirmat că Ucraina nu posedă o identitate clară ca stat.

Liderul Kremlinului a oferit o prezentare a istoriei regiunii. Acesta a menționat că Polonia a încercat să impună ideea că populația din această zonă nu este rusă, ci ucraineană.

Vladimir Putin a adăugat că în jurul anului 1654, locuitorii din această regiune au solicitat Varșoviei conducători de origine rusă și religie ortodoxă. Cu toate acestea, Varșovia a refuzat, ceea ce i-a determinat pe oameni să se adreseze Moscovei.

Președintele Kremlinului a menționat că Moscova nu i-a acceptat imediat, din teama unui război. În cele din urmă, acesta a avut loc și a durat 13 ani. Mai multe puteți citi aici.