Ieșirea președintelui Klaus Iohannis în conferință de presă pentru a marca nemulțumirea sa față de trecerea prin procedură tacită a proiectului de lege care conferă autonomia ținutului secuiesc a fost determinată în primul rând de lipsa de reacție a PNL.
Acest lucru a fost reproșat liberalilor, în special lui Ludovic Orban. Klaus Iohannis, ne-au spus surse din aparatul prezidențial, a fost profund indignat de modul în care parlamentarii PNL au “dormit” lăsînd să treacă această inițiativă legislativă a UDMR.
Mai mult președintele Klaus Iohannis a reproșat, în discuții private, unui grup restrâns de politicieni PNL atitudinea de non-combat, spunându-le că ar trebui să guverneze cu mult mai multă fermitate și mai puține compromisuri. Acesta le-a spus le-a spus că PSD vizează o alianță cu UDMR în perspectiva alegerilor parlamentare, iar trecerea proiectului de lege a fost un gest de curtoazie față de politicieni maghiari în speranța că electoratul din aceste județe majoritar maghiare va accepta mai ușor ca anul viitor să se formeze o noua coaliție de guvernare, fără PNL.
Enervat de inacțiunea politică a protejațiilor săi, președintele Klaus Iohannis a convocat imediat o conferință de presă pentru a marca acest moment. Intervenția sa a adus dezbaterea publică asupra acestui subiect la un nivel la care PSD și UDMR nu am mai putut mușamaliza subiectul, astfel încât la Senat a fost respins proiectul de lege.
„Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlament. PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce eu, guvernul şi celelalte autorităţi ne luptăm cu pandemia de coronavirus, pentru vieţile românilor, PSD, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”, a spus Klaus Iohannis.
Replicile PSD și UDMR au fost extrem de prompte: „Să nu lăsăm o minciună să ne distragă atenţia de la problemele reale ale României. Proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc a fost respins acum definitiv în Senat. El nu a fost votat niciodată în Camera Deputaţilor, să fie clar. Guvernul a trimis un punct de vedere abia după împlinirea termenului de adoptare tacită, respectiv după 4 luni de zile. Au trimis 4 cuvinte. Asta a blocat procedura de respingere în Camera Deputaţilor. (…) Preşedintele a venit cu un atac grosolan. Astăzi am avut senzaţia că Vadim Tudor trăieşte şi că este preşedintele Românei”, a declarat președintele PSD Marcel Ciolacu la Parlament.
Din partea UDMR a vorbit deputatul Attila Korodi: ”Domnul Iohannis s-a comportat ca un președinte al unei zone care este departe de zona Europei moderne, un președinte care nu reușește să-și stabilească prioritățile, conform unei agende normale din Europa și din UE”.
Explicațiile date de Marcel Ciolacu sunt destul de amețite și nu reușesc să ascundă înțelegerea ocultă dintre PSD și UDMR. “Ordinea de zi a plenului Parlamentului, a Camerei Deputaților, se face de către Comitetul liderilor. În Comitetul liderilor au hotărât ca pe Ordinea de Zi, deoarece urmează un vot telefonic, să fie trecute numai legi care au legătură cu măsurile anti-COVID. Eu nu particip ca și președinte al Camerei la Comitetul liderilor. (Alfred Simonis, liderul de grup PSD – n.red.) mi-a adus la cunoștință decizia clară ca pe ordinea de zi să nu fie trecut altceva decât măsurile anti-COVID.”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu, la Digi24.
Întrebat despre faptul că stenograma devenită publică Marius Pașcan, liderul de grup al PMP, le-a atras atenția colegilor despre proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc, Marcel Ciolacu a dat un răspuns stupefiant “Este prima oară când văd stenograma”.
Potrivit acestui document, liderul de grup al PMP a declarat în cadrul ședinței Comitetului Liderilor de Grup că “dacă nu-l dezbatem (proiectul – n.n), va trece de noi în 25 (martie – n.n.) și merge la Senat”.