Klaus Iohannis a anuță ce a stabilit după discuția purtată cu președinta CE, Ursula von der Leyen.
„Doresc să îi mulțumesc președintei CE pentru prezența sa în România în aceste momente extrem de dificile pentru întreaga regiune. Totodată, vreau să transmis aprecierea României pentru implicarea Comisiei Europene în ceea ce privește asigurarea cooperării la nivel european cu statele membre și SUA, NATO, Canada, atât în ceea ce privește adoptarea sancțiunilor împotriva Belarus și Rusia, cât și acordarea de ajutor Ucrainei.
Ne aflăm într-o situație fără precedent generată de agresiunea armată, nejustificată și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în care nu numai securitatea Ucrainei este amenințată.
Vreau să laud curajul poporului ucrainean care luptă pentru libertate și rezistă sub tirurile ucigașe ale unui invadator. Vreau să-i mulțumesc președintei CE pentru susinerea acordată pentru înființarea pe teritoriu a unei facilități logistice, un așa numit centru umanitare, care să permită colectarea și transportul donațiilor pentru Ucraina.
Lucrăm împreună pentru operaționalizarea cât mai rapidă a acestui centru. În ceea ce privește situația refugiaților, președinta CE știe că România va depune toate eforturile posibile pentru a acorda sprijin oricărui refugiat din calea războiului din Ucraina.
România urmează să acceseze fonduri diponibile la nivel european pentru a gestiona cât mai bine fluxul masiv de refugiați din Ucraina, respectiv fondul de azil și fondul pentru frontiere și vize. Ne vom coordona și cu celelalte state membre și cu alți parteneri strategici și organizații internaționale”, a spus șeful statului.
UE trebuie să elimine dependența de Rusia
Totodată, el a mai adăguat că România, dar și restul UE trebuie să să încheie dependența de gazul rusesc, dar și de energie. Iohannis susține că este nevoie de soluții pe termen lung, astfel încât economia țării să nu fie afectată.
„Ursula von der Leyen m-a informat despre demersurile de a crește securitatea energetică a UE. Acesta este un obiectiv strategic pentru noi toți. Interconectarea, importul gazelor naturale lichefiate, investiții masive în regenerabile, trebuie sprijinite în continuare.
Pentru noi, aceste aspecte legate de energie sunt extrem de importante și am discutat pe larg cu președintele CE aceste chestiuni. Este nevoie de o abordare pe termen scurt pentru a garanta aprovizionarea cu energie a tuturor statelor membre ale UE. Este nevoie de o abordare pe termen lung pentru a avea energie suficientă, astfel încât prețurile să nu explodeze și să nu fie sufocată economia europeană.
Trebuie să avem grijă ca aceste prețuri să nu sufoce economia românească. Da, avem nevoie de o abordare pe termen lung”, a mai adăugat președintele.
Amintim faptul că joi dimineață, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a fost primită la Palatul Cotroceni, de şeful statului Klaus Iohannis.
Începând cu ora 10.00, cei doi oficiali au programate convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale. Șefa CE este prezentă în România încă de miercuri seară, când a avut o întrevedere cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Aceasta vizitează de asemenea și Slovacia pentru a discuta despre situația din Ucraina, dar și despre sprijinul pe care Europa îl oferă refugiaților, anunță purtătorul de cuvânt adjunct al Comisiei Europene.
“Preşedinta CE va vizita România şi Slovacia pentru a discuta cu liderii acestor ţări despre situaţia din Ucraina şi despre sprijinul Europei pentru refugiaţii din Ucraina”, a scris miercuri, pe Twitter, Dana Spinanţ, purtătorul de cuvânt adjunct al Comisiei Europene.