Klaus Iohannis a dat vestea cea mare despre Schengen!
Președintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu omologul său austriac, Alexander Van der Bellen. Cei doi s-au văzut cu ocazia Summitului I3M de la București.
Șeful statului a spus că apreciază sprijinul pe care acesta îl oferă cu privire la aderarea României la spațiul Schengen. Potrivit lui Klaus Iohannis, sprijinul președintelui austriac este continuu.
„Am avut o întrevedere de substanţă cu Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, în marja Summitului I3M, la Bucureşti. Apreciez sprijinul său continuu pentru o soluţie în favoarea aderării României la spaţiul Schengen cât mai curând posibil.
Am discutat, de asemenea, despre situaţia de securitate şi extinderea Uniunii Europene”, a scris preşedintele Klaus Iohannis pe X, fostul Twitter.
Are loc I3M la București
Klaus Iohannis a prezidat miercuri, la Palatul Cotroceni, cea de-a opta ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M).
În cadrul acestui summit, el a prezentat rezultatele conducerii României în cadrul I3M, care au fost articulate și în Declarația comună a Summitului ce urmează a fi aprobată la finalul deliberărilor.
România este națiunea participantă inaugurală la I3M care organizează un al doilea Summit I3M, după ce a găzduit pentru prima dată acest eveniment în septembrie 2018.
Românii nu învinovățesc austriecii
În timp ce Austria se opune aderării României la Spațiul Schengen, românii nu consideră statul austriac responsabil pentru această poziție. Mai mult, majoritatea românilor nu anticipează aderarea țării lor la spațiul Schengen în anul în curs.
Într-un sondaj CURS care a sondat dacă România își va asigura intrarea în spațiul Schengen în acest an:
- 37% dintre respondenți au exprimat un sentiment de „mai degrabă nu”
- 34% au afirmat „categoric nu”
- 14% au înclinat spre „mai degrabă da”
- 6% dintre participanți au răspuns ferm cu „categoric da”
Când au fost întrebați care este principala entitate pe care o consideră responsabilă pentru rezistența Austriei la includerea României în spațiul Schengen, o majoritate semnificativă de români (45%) a atribuit responsabilitatea politicienilor români, sugerând o lipsă de abilități de negociere.
Alți 30% dintre respondenți au dat vina pe guvernul austriac, în timp ce 11% au atribuit-o Ministerului român de Interne (MAI).
Sondajul a avut un eșantion de 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion este de +/-3% la un nivel de încredere de 95%.