Klaus Iohannis, reacție la decizia CCR privind alegerile prezidențiale

Președintele României, Klaus Iohannis, susține vineri, la ora 19:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă. Klaus Iohannis a declarat că decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este obligatorie pentru toată lumea și „noi toți ne conformăm”.

„CCR a decis să anuleze alegerile prezidențiale care s-au desfășurat în aceste zile. Decizia CCR este obligatorie pentru toată lumea și noi toți ne conformăm. Este o situație nemaiîntâlnită până acum și cred că este bine să ne amintim un pic cum s-a ajuns aici”, a spus șeful statului, în declarația de presă susținută la Palatul Cotroceni.

Iohannis despre situația prezentată în CSAT

Președintele a spus că toate informațiile prezentate în CSAT, bazate pe informările de SRI, SIE, STS, MAI, „sunt lucruri grave”.

„La scurt timp după primul tur am primit semnale la început doar telefonice de la servicii că anumite lucruri sunt ciudate. Am dispus să se verifice și în scurt timp am primit informările scrise. Am convocat în scurt timp CSAT. Acolo am avut 4 materiale de la SRI, SIE, STS, MAI.

CSAT a luat act de aceste materiale, le-a discutat și concluziile au fost grave. Am dat un comunicat în sinteză a chestiunilor care au fost găsite atunci. Un candidat a beneficiat nelegal de promovare electorală masivă în cele două zile când conform legii, acest lucru este interzis.

Același candidat a declarat cheltuielile pentru campania lui zero, cu toate că a derulat o campanie foarte sofisticată. Mai mult, am primit informațiile de la servicii că această campanie a acestui candidat a fost sprijinită dintr-un stat străin de interesele României. Toate acestea sunt lucruri grave”, a spus președintele.

Când vor fi organizate noile alegeri

În ceea ce privește noile date privind organizarea alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis a declarat că acestea vor fi stabilite de noul Guvern.

„Ce urmează? Este întrebare pe buzele românilor. Urmează, după validarea alegerilor parlamentare care au avut loc între timp, convocarea noului Parlament, convocarea de consultări cu partidele parlamentare şi constituirea noului Guvern al României după alegerile parlamentare. Noul Guvern al României va stabili noi date la care se vor desfășura cele două tururi”, a spus șeful statului.

Președintele rămâne în funcție

Klaus Iohannis a vorbit și despre mandatul său, precizând că va rămâne în funcție până la depunerea jurământului noului președinte.

„Ce fac eu? În Constituția României, citim la art 83, alin. 2: Președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de președintele nou ales.

Concluzie, eu rămân în mandat până atunci. Când noul președinte depune jurământul, eu voi pleca de aici.

Și nu, nu voi fi prim-ministru al României, nu doresc decât să duc acest mandat la bun sfârșit”, a mai spus Iohannis.

„Mă voi implica pentru o Românie democrată, liberă, modernă, sigură, europeană”

Klaus Iohannis a declarat că se va implica în continuare pentru o Românie democratică, liberă și modernă, subliniind stabilitatea, siguranța și orientarea pro-europeană a țării. Acesta a menționat că România rămâne un aliat solid pentru NATO și un partener de încredere pentru UE, piețele financiare și investitori.

„Mă voi implica, ca şi până acum, pentru România, pentru români. Până în ultima zi, mă voi implica pentru o Românie democrată, liberă, modernă, sigură, europeană, o Românie europeană. România este o ţară stabilă, o ţară sigură şi o ţară solidă. Spun asta pentru economie, pentru investitori, pentru pieţele financiare, spun asta pentru Uniunea Europeană. România este şi rămâne o ţară sigură, solidă, pro-europeană. Spun asta pentru NATO. România rămâne un aliat sigur, solid şi cred că este foarte important să ştim cu toţii: România nu este în dificultate”, a mai spus Klaus Iohannis.

Curtea Constituțională a decis vineri anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidențiale. Decizia Curții Constituționale vine după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării a desecretizat informații care indicau implicarea unui actor statal străin în campania electorală a candidatului independent Călin Georgescu.

Conform documentelor, campania acestuia ar fi fost finanțată cu un milion de euro, iar acțiuni cibernetice coordonate au vizat infrastructura electorală a României. În urma acestei decizii, întregul proces electoral va fi reluat, inclusiv campania și turul întâi al alegerilor prezidențiale.