Președintele Klaus Iohannis, aflat în Chișinău, a susținut o declarație de presă în care a precizat România este alături de Republica Moldova. Tot la Chișinău se află și prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Klaus Iohannis a efectuat o vizită în Republica Moldova: Pe noi puteți să contați
În cadrul declarației de presă susținută miercuri după-amiaza, Klaus Iohnnis a spus ”am venit astăzi la Chișinău, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, cu un mesaj puternic: România este alături de Republica Moldova și de toți cetățenii săi, așa cum a fost mereu! Pe noi puteți să contați! Și pe lângă România, alături de dumneavoastră se află, solidar, toate statele comunității noastre europene și euroatlantice.
De asemenea, șeful statului a mai precizat că dialogul pe care l-a purtat cu omologul său din Republica Moldova, Maia Sandu, a fost unul consistent și productiv.
”Ne-am concentrat în convorbirile de astăzi, cum era de așteptat, asupra consecințelor agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei. România și Republica Moldova, ca vecini ai Ucrainei, trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a face față cât mai eficient acestor efecte”, a declarat șeful statului.
Klaus Iohannis: Efortul va rămâne pentru mult timp imprimat în amintirea colectivă
Președintele României a mai spus că ”alături de dumneavoastră se află, solidar, toate statele comunității noastre europene și euroatlantice. În aceste momente complicate, vreau întâi de toate să-mi exprim aprecierea pentru efortul impresionant al doamnei Președinte Maia Sandu, al Guvernului, al tuturor autorităților Republicii Moldova, precum și pentru mobilizarea exemplară a societății civile și a cetățenilor în primirea și îngrijirea persoanelor care caută refugiu din calea ororilor războiului din Ucraina”.
”Am convingerea că acest efort al Republicii Moldova va rămâne pentru mult timp imprimat în amintirea colectivă, ca gest de profundă generozitate și umanitate, caracteristici reprezentative pentru cetățenii Republicii Moldova”, a afirmat președintele României.
Asistență umanitară pentru Republica Moldova
Klaus Iohannis a mai spus că, de la începutul conflictului, România a alocat asistență umanitară sub diferite forme pentru Republica Moldova. Această asistență umanitară constă în combustibil, resurse energetice și transporturi cu materiale de primă necesitate, toate acestea pentru refugiații ucraineni care ajung în Republica Moldova.
”Chiar astăzi un convoi umanitar cu un total de 55 de tone de produse alimentare și alte produse destinate refugiaților ucraineni din Republica Moldova a sosit aici, la Chișinău, printr-un transport asigurat de Inspectoratul General român pentru Situații de Urgență. De asemenea, România a luat măsuri, prin organizarea unor coridoare verzi, pentru preluarea directă, pe cale rutieră și feroviară, de refugiați ucraineni din Republica Moldova și transportarea acestora în România, unde, evident, li se da asistența cuvenită și necesară. Am realizat peste 73 de transporturi rutiere și 11 feroviare în ultima săptămână”, afirmă Klaus Iohannis.
Reducerea presiunii asupra Republicii Moldova
Președintele Iohannis a mai precizat că această asistență umanitară are ca scop reducerea presiunii asupra Republicii Moldova. El a mai spus că în cadrul întâlnirii care a avut loc miercuri s-a discutat despre idei concrete și modalități suplimentare de aprofundare a coordonării.
”În România, la Suceava, avem deja din 9 martie operaționalizat hub-ul umanitar, un centru logistic care vizează colectarea și transportul donațiilor internaționale în sprijinul Ucrainei. În funcție de necesități și de evoluția situației, acest centru poate și va fi folosit și pentru a direcționa asistență concretă către Republica Moldova. De asemenea, am avut oportunitatea să discut cu doamna Președinte Maia Sandu pe tema securității energetice a Republicii Moldova, un subiect de importanță centrală pe agenda noastră bilaterală care, iată, capătă o relevanță sporită în noul context. Am asigurat-o pe doamna Președinte Maia Sandu de sprijinul nostru atât în plan bilateral, cât și în demersurile de mobilizare a asistenței internaționale, inclusiv a Uniunii Europene, pentru acest proces complex și vital”, a adăugat Iohannis.
România face eforturi concrete
În plus, șeful statului a precizat că România face eforturi pentru a găsi cele mai avantajoase și viabile soluții, care să fie în interesul Republicii Moldova.
”Ne vom concentra pe suplimentarea cât mai urgent posibil a asistenței financiare și tehnice, inclusiv în gestionarea fluxului masiv de refugiați din Ucraina. Am subliniat clar toate aceste elemente în contactele bilaterale pe care le-am avut la nivel înalt, precum și în intervențiile mele la recentul Consiliu European informal care s-a ținut la Versailles, la care s-a discutat, evident, și despre cererile de aderare la Uniunea Europeană înaintate de Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Eu am solicitat cu acel prilej să dăm dovadă, la nivelul Uniunii, de viziune și curaj, pentru a da semnalul pe care statele din Vecinătatea Estică, în primul rând Republica Moldova, îl așteaptă și îl merită”, spune Klaus Iohannis.
El a adăugat că România va continua demersurile în acest sens ”în toate formatele relevante la nivelul Uniunii, destinate mobilizării sprijinului instituțiilor europene și al statelor membre pentru traseul european al Republicii Moldova. Noi știm din propria noastră experiență că drumul către integrarea europeană nu este deloc ușor”.
”Dar fiecare drum, oricât de lung și greu ar fi, începe cu un pas: de partea Republicii Moldova, acest pas a fost făcut prin semnarea și înaintarea solicitării de aderare. Dar cred ca este important să subliniem că acest pas al Moldovei nu a fost făcut doar prin acea cerere, ci, mai ales, prin angajamentul solid, sincer al actualei conduceri a Republicii Moldova față de valorile europene, față de construirea unui stat de drept și a unei societăți democratice și echitabile pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, spune președintele Klaus Iohannis.
În încheiere, președintele României a spus ”am convingerea că decizia semnării cererii de aderare va duce la continuarea accelerată a reformelor asumate de Chișinău. Integrarea europeană este singura cale în măsură să asigure democrația, stabilitatea, prosperitatea, dezvoltarea economică și socială ale Republicii Moldova și acest lucru cred că între timp ne este foarte clar tuturor. Situația tragică din Ucraina nu trebuie să ne facă să uităm că pe teritoriul Republicii Moldova există, încă, un conflict prelungit. Reafirm aici, la Chișinău, sprijinul deplin al României pentru soluționarea politică a problemei transnistrene, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute internațional și fără afectarea parcursului său pro-european”.