România este alături de Ucraina și va continua să ofere sprijin având în vedere situația actuală. Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis, care a vorbit și despre impactul acţiunilor inacceptabile ale Rusiei asupra securităţii şi a stabilităţii vecinătăţii estice.
În cadrul participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European, convocată ca urmare a agresiunii militare neprovocate şi nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a anunțat că România rămâne solidară cu Ucraina, scrie Administrația Prezidențială.
Potrivit sursei citate, în cadrul declarațiilor făcute, șeful statului a condamnat totodată și agresiunea armată de proporţii a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional. El a mai adăugat că acțiunile ”inacceptabile ale Rusiei” au un impact fără precedent asupra securităţii şi a stabilităţii vecinătăţii estice, iar consecințele vor fi severe.
„Preşedintele Klaus Iohannis a calificat atacul trupelor ruseşti asupra mai multor regiuni din Ucraina, inclusiv capitala Kiev, drept un act deliberat şi neechivoc de agresiune împotriva unui stat independent şi suveran.
Preşedintele României a subliniat că, în această situaţie atât de dificilă, Uniunea Europeană trebuie să continue să îşi apere valorile şi principiile, evidenţiind importanţa unităţii şi legăturilor cu partenerii apropiaţi din regiune şi la nivel global. Preşedintele Klaus Iohannis a sprijinit reacţia fermă şi rapidă a Uniunii Europene, inclusiv adoptarea pachetului puternic de sancţiuni şi pregătirea, în continuare, a unor sancţiuni individuale şi economice suplimentare, care să vizeze şi Belarus”, arată sursa citată.
Klaus Iohannis își dorește atenuarea impactului negativ al acţiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova şi Georgiei, state partenere care resimt deja presiunea din partea Moscovei. În acest sens, șeful statului a subliniat importanţa oferirii sprijinului financiar necesar pentru consolidarea rezilienţei partenerilor.
„Considerând actuala situaţie drept cea mai mare provocare din istoria recentă a Europei, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat necesitatea continuării coordonării strânse a reacţiilor şi a abordărilor cu partenerii euroatlantici, în special SUA şi la nivel NATO”, precizează Administraţia Prezidenţială.
UE pregătește sancțiuni drastice
În cadrul reunii de la Bruxelles, aceași reacție au avut-o și liderii europeni, care au condamnat în cei mai fermi termeni agresiunea militară rusă la adresa Ucrainei. În același timp, aceștia au cerut Rusiei să înceteze cât mai repede acțiunle militare și totodată să retragă, fără condiții forțele şi echipamentul militar de pe întreg teritoriul Ucrainei.
Un alt aspect punctat de liderii europeni l-a reprezentat implicarea Belarusului în agresiunea la adresa Ucrainei, solicitându-i în acest sens să se abţină de la astfel de acţiuni şi să îşi respecte obligaţiile internaţionale.
Amintim faptul că Consiliul Uniunii Europene urmează să adopte, fără întârziere, propunerile pregătite de Comisia Europeană şi de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene. Liderii europeni au solicitat pregătirea şi adoptarea de urgenţă a unui pachet suplimentar de sancţiuni individuale şi economice, care va include, de asemenea, şi Belarus.
În ceea ce privește sancţiunile agreate de Consiliul European, acestea vor acoperi sectoarele financiar, energetic, al transporturilor, bunurile cu dublă utilizare, precum şi controlul şi finanţarea exporturilor, politica de vize, listările adiţionale ale unor persoane şi entităţi, precum şi noi criterii de listare.