Alertă la frontierele României! A spus-o clar chiar preşedintele Klaus Iohannis.
Riscuri în creştere în regiunea Mării Negre! Cum va răspunde Europa la aceste ameninţări?
Aflat la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, şeful statului a afirmat că riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creştere.
Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat preocuparea față de evoluțiile din teren, atât în ceea ce privește securitatea, cât și situația umanitară din estul și sudul Ucrainei.
Riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creștere, iar eforturile comune la nivel european ar trebui să se concentreze în continuare pe acordarea de asistență, dar și pe oferirea unui răspuns adecvat la implicațiile complexe ale conflictului militar, inclusiv cu privire la repercusiunile asupra securității energetice și alimentare.
Klaus Iohannis: UE trebuie să joace un rol important în reconstrucţia Ucrainei
Procesul de reconstrucție a Ucrainei va presupune eforturi susținute pe termen mediu și lung, în care Uniunea Europeană va trebui să continue să aibă un rol important, în coordonare cu partenerii internaționali, a mai indicat preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.
Şeful statului a prezentat, în faţa partenerilor europeni, măsurile adoptate de România pentru sprijinirea Ucrainei, subliniind ajutorul umanitar și facilitarea exporturilor de cereale prin portul Constanța și porturile de la Dunăre.
Sprijin adecvat şi pentru Republica Moldova
Președintele Klaus Iohannis a subliniat şi importanța de a răspunde pozitiv cererilor de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, printr-un mesaj politic puternic de susținere.
La sugestia României, cu susținerea altor state membre, a fost introdus în textul Concluziilor Consiliului European un paragraf privind necesitatea de a sprijini în mod adecvat Republica Moldova, afectată de criza energetică, economică și de presiunea fluxurilor de refugiați.
Securitatea alimentară la nivel european
Subiectul securității alimentare a fost abordat de liderii europeni atât în contextul conflictului din Ucraina, cât și în dimensiunea sa globală.
Astfel, Consiliul European a solicitat Rusiei să pună capăt atacurilor asupra infrastructurii de transport din Ucraina și blocadei porturilor ucrainene de la Marea Neagră și să permită exporturile de alimente, în special de la Odessa, se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
La această reuniune extraordinară au fost evocate şi măsurile active ale UE pentru facilitarea exporturilor agricole ale Ucrainei și pentru sprijinirea sectorului său agricol în perspectiva sezonului 2022.
Consiliul European a invitat statele membre să accelereze lucrările privind „culoarele de solidaritate” prezentate de Comisia Europeană și să faciliteze exporturile de alimente din Ucraina prin diferite rute terestre și porturi europene.
Decalaje între ţările UE atunci când vine vorba despre investiţiile în apărare
Klaus Iohannis a vorbit despre impactul direct al războiului asupra securității alimentare și a lanțurilor de aprovizionare, și a subliniat necesitatea identificării unor soluții urgente, având în vedere efectele resimțite la nivel global.
Preşedintele României a subliniat şi importanța intensificării eforturilor pentru a depăși decalajele de investiții în materie de apărare, prin stimularea investițiilor și achiziționarea de capabilități de apărare, în deplină complementaritate și coordonare cu NATO.