Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul de decorare a ambasadoarei Republicii Franceze în România, Michele Ramis.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a conferit ambasadoarei Franţei Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor în semn de „înaltă apreciere pentru contribuţia excepţională avută la dezvoltarea relaţiilor politico-diplomatice, precum şi la încurajarea schimburilor culturale şi economice dintre România şi Republica Franceză”.
Ambasadoarea Franţei îşi încheie mandatul în România.
Conform unui decret din 18 septembrie publicat pe portalul oficial www.legifrance.gouv.fr, viitoarea ambasadoare a Franţei în România este Laurence Auer.
Organizația Internațională a Francofoniei
Preşedintele Iohannis a semnat, marţi, şi decretul de decorare a prof.univ.dr. Rennie Yotova, director al Biroului Regional pentru Europa Centrală şi de Est al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF-BRECO), cu sediul la Bucureşti, în perioada mai 2017 – august 2020.
Şeful statului a conferit acesteia Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor „în semn de înaltă apreciere şi recunoştinţă pentru activitatea de promovare a valorilor Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) în România şi în regiune, contribuind la consolidarea rolului ţării noastre de centru al francofoniei în Europa Centrală şi de Est”.
Organizația Internațională a Francofoniei este o organizație internațională care, pornind de la afinitatea pentru limba franceză, reunește state și guverne de pe cinci continente: 53 de state și guverne cu statutul de membru cu drepturi depline, 2 cu statutul de membru asociat și 13 cu statutul de observator. Între inițiatori s-a numărat Léopold Sédar Senghor.
Nucleul interguvernamental al Francofoniei a fost creat la 20 martie 1970, odată cu înființarea Agenției de Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT). Începând de la această dată, ziua de 20 martie marchează „Ziua Internațională a Francofoniei”.
România, membru cu drepturi depline din 1993
Francofonia a decis să-și aprofundeze dimensiunea politică și să se transforme dintr-o agenție de cooperare interguvernamentală cu un fundament profund cultural, într-o organizație internațională, cu toate implicațiile și transformările necesare acestui scop.
Astfel, OIF a jucat un rol determinant în mobilizarea statelor și guvernelor membre pentru ratificarea în cadrul UNESCO a Convenției pentru protecția și promovarea diversității expresiilor culturale, care a intrat în vigoare la 18 martie 2007.
România a devenit membru observator al comunității statelor și guvernelor având în comun limba franceză în cadrul Sommet-ului de la Versailles în 1991. În 1993, la Sommet-ul din Mauritius, România a obținut statutul de membru cu drepturi depline al acestei structuri.
Al XI-lea Sommet al francofoniei s-a ținut la București, în zilele de 28 și 29 septembrie 2006, având ca temă Aplicarea noilor tehnologii de comunicare în procesul educațional.
Foto: INQUAM.