Președintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe ministrul italian al Afacerilor Externe, Luigi Di Maio, aflat într-o vizită oficială al București. Cei doi au discutat despre sancțiunile impuse împotriva Federației Ruse.
România susține noi sancțiuni împotriva Rusiei. Klaus Iohannis a spus-o clar: Trebuie să mențină o presiune ridicată
Pe acest fond, președintele Klaus Iohannis a declarat că România susține adoptarea unor noi sancțiuni care să mențină o presiune ridicată asupra Federației Ruse, se arată într-un comunicat trimis de către Președinție.
”Președintele Klaus Iohannis a salutat prezența la București a ministrului Luigi Di Maio, în acest context internațional dificil, ca expresie a relațiilor strânse și a Parteneriatului Strategic consolidat dintre România și Italia. Relațiile politico-diplomatice româno-italiene se situează la un nivel excelent, iar cele două țări acționează ca parteneri privilegiați, pe baza puternicelor legături istorice, culturale și, de asemenea, prin legăturile profunde create de comunitatea românească din Italia și cea italiană din România. Președintele României a exprimat susținerea țării noastre pentru adoptarea unor noi sancțiuni care să mențină o presiune ridicată asupra Federației Ruse”, arată Administrația Prezidențială.
Klaus Iohannis a prezentat eforturile României
Administrația Prezidențială mai spune că președintele țării i-a prezentat ministrului italian al Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale eforturile României de a ajuta Ucraina prin centrul umanitar de la Suceava și a salutat implicarea Italiei în operaționalizarea acestui hub logistic.
”Președintele României a precizat, în context, că acest hub umanitar va fi utilizat și pentru a sprijini Republica Moldova, confruntată cu un număr crescut de refugiați. Președintele Klaus Iohannis a apreciat faptul că ministrul italian de externe se va deplasa în continuare la Chișinău, pentru a discuta cu autoritățile Republicii Moldova despre cele mai bune căi de cooperare pentru gestionarea numărului mare de refugiați ucraineni.
Președintele României a abordat și subiectul securității energetice, inclusiv în contextul discuțiilor la nivel european, precizând că Uniunea Europeană trebuie să își diversifice sursele de aprovizionare, cu deschidere spre țări ca Azerbaidjan, Qatar sau Egipt, și să accelereze interconectările între statele membre și dezvoltarea infrastructurii energetice.
Președintele României a precizat că este importantă accelerarea investițiilor în surse regenerabile și în sectorul energiei nucleare civile, dar și utilizarea gazului ca sursă de tranziție, în vederea creșterii independenței energetice la nivelul Uniunii. În planul relațiilor economice bilaterale, Președintele Klaus Iohannis a încurajat firmele italiene să investească în continuare în România”, se arată în comunicat.
Relațiile solide existente între România și Italia
De cealaltă parte, ministrul Luigi Di Maio a evidențiat relațiile solide existente între cele două țări și a apreciat modul în care România gestionează această situație dificilă, mulțumind țării noastre pentru solidaritatea și sprijinul arătate tuturor celor refugiați din calea conflictului militar din Ucraina.
”Ministrul Luigi Di Maio a subliniat importanța unității la nivel european referitor la acțiunile de sancționare severă a Rusiei, dar și de sprijin a Ucrainei, precum și importanța continuării eforturilor de a consolida proiectul european în diverse domenii, inclusiv în cel al energiei, pentru a asigura securitatea energetică a Uniunii Europene. Ministrul de externe italian a exprimat întreaga disponibilitate a Italiei de a sprijini eforturile umanitare atât în Ucraina, cât și ale statelor din vecinătatea Ucrainei”, precizează sursa anterior citată.