Primăriile au primit prin lege dreptul de a monta echipamente electronice de supraveghere video pe stâlpii ce compun sistemul de iluminat public. Inițiatorul legii spune că este o măsură benefică pentru siguranța cetățenilor.
Din data de 24 august 2020 a intrat în vigoare legea adoptată de Parlamentul României care dă dreptul unităților administrativ-teritoriale de a monta echipamente electronice de supraveghere video pe stâlpii ce compun sistemul de iluminat public.
Această lege a fost promulgată vineri de către președintele Klaus Iohannis.
”O modificare simplă”
Legea nr. 191/2020 pentru completarea art. 4 din Legea serviciului de iluminat public nr. 230/2006, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 767 din 21 august 2020, prevede că:
”Unitățile administrativ-teritoriale au dreptul de a monta echipamente electronice de supraveghere video pe stâlpii ce compun sistemul de iluminat public, cu obligația respectării prevederilor Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), cu modificările ulterioare, fără obligația de plată către proprietarul sistemului de iluminat public.”
Proiectul de lege a fost inițiat de către deputatul Partidului Social Democrat, Andrei Pop şi adoptat de Camera Deputaţilor în 28 iulie, arată perol.ro.
Andrei Pop a declarat în plen că “Este o modificare simplă, dar foarte importantă pentru administraţiile locale. Unităţile administrativ-teritoriale vor avea dreptul de a monta echipamente video de supraveghere fără alte costuri către operatorul de iluminat public.
Primăriile implementează legea
Reducem birocraţia, înlăturăm costuri şi aducem o reparaţie morală pentru că această infrastructură asociată a fost cofinanţată sau finanţată sau cedată de către administraţiile locale. Sistemele de supraveghere video înseamnă mai multă securitate pentru cetăţeni.”
Conform Codului Administrativ teritoriul României este organizat, sub aspect administrativ, în unități administrativ-teritoriale, și anume în comune, orașe și județe.
De asemenea sunt considerate unități administrativ-teritoriale de bază comunele și orașele, astfel încât primariile vor putea fi cele care implementează această noua lege adoptată.
Acestea vor putea instala echipamente de supraveghere care vor diminua rata infracționalității și vor spori siguranța cetățenilor.