Klaus Iohannis a promulgat legea! Această infracțiune va fi pedepsită și mai aspru
Potrivit legii inițiate de ministrul Mediualui Tanczos Barna și promulgată de președintele Klaus Iohannis, atacurile asupra pădurarilor sunt asimilate ultrajului.
„(4) Faptele prevăzute la alin. (1) ‒ (3), comise asupra unui poliţist sau jandarm, precum şi asupra personalului silvic învestit cu exerciţiul autorităţii publice, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate”, este scris în actul normativ promulgat de către şeful statutului, conform Administrației Prezidențiale.
Explicaţii despre propunerea legislativă
Amintim că ministrul Mediului a oferit explicații, în ziua de 8 decembrie 2021, despre propunerea sa legislativă.
„Parlamentul a aprobat un proiect de lege iniţiat de mine la solicitarea Federaţiei Silva de a creşte pedepsele penale împotriva celor care atacă pădurari, care comit acte de agresiune împotriva pădurarilor. În momentul în care se va publica în Monitorul Oficial, infracţiunile împotriva pădurarilor vor fi egale în faţa legii cu ultrajul, agresiunea împotriva poliţistului sau jandarmului”, a afirmat Tanczos Barna, la o zi după ce Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege.
De asemenea, Barna a spus că, în urma adoptării acestei legi, „poate se gândesc de două ori” cei care agresează pădurarii.
Câte hectare de păduri virgine şi cvasivirgine are România?
În ziua de 15 decembrie, în Catalogul Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine a fost înscrisă o suprafaţă totală de 70.069 hectare, din care 8.579,8 hectare păduri virgine şi 61.489,2 hectare păduri cvasivirgine, conform unui comunicat al Ministerului Mediului.
S-a ajuns la cifrele respective după ce au fost finalizate şi avizate loturile de 2.593 hectare din judeţele Braşov, Harghita şi Sibiu, de 1.056 hectare din judeţele Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Maramureş şi un lot de 2.513 hectare din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara.
„Mă bucur să vă anunţ că în anul 2021 am reuşit să introducem în Catalogul Naţional o suprafaţă de peste 26.000 de hectare de păduri virgine şi cvasivirgine. Avem datoria să protejăm aceste păduri, printre ultimele zone de pe Terra în care natura supravieţuieşte în forma ei pură, neatinsă de om. Iar România are, conform specialiştilor, unele dintre cele mai mari suprafeţe de astfel de păduri, cu milioane de ani de evoluţie în spate”, a transmis Tánczos Barna, ministrul Mediului.