Klaus Iohannis a semnat legea care abilitează Guvernul Ciolacu 2

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare. Acest pas oferă Guvernului Ciolacu, recent învestit, capacitatea de a adopta ordonanțe în mai multe domenii de interes național.

Conform proiectului de lege, Guvernul poate emite ordonanțe în următoarele domenii: finanțe și economie, dezvoltare, lucrări publice și administrație, agricultură, muncă și solidaritate socială, digitalizare, sănătate, afaceri interne, transporturi și infrastructură, investiții și proiecte europene, cultură, mediu, precum și pentru prorogarea sau modificarea unor termene din acte normative.

„Se stipulează, la art.1 din proiectul de lege, că, în temeiul art.115 alin. (1) din Constituţia României, Guvernul este abilitat ca, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, dar nu înainte de încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2024, şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2025, să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice”, se arată în proiectul de lege.

Ordonanțele vor fi supuse spre aprobare Parlamentului până la reluarea lucrărilor în prima sesiune ordinară a anului 2025, iar nerespectarea termenului va atrage încetarea efectelor acestora.

Noul Parlament, Marcel Ciolacu, PSD
SURSA PHOTO: Inquam Photos, George Calin

Componența Guvernului Ciolacu 2

Guvernul Marcel Ciolacu este format din reprezentanți ai PSD, PNL și UDMR, ministerele cheie fiind distribuite astfel:

Ministerul de Interne: Cătălin Predoiu (PNL)
Ministerul Justiției: Radu Marinescu (PSD)
Ministerul Finanțelor: Tanczos Barna (UDMR)
Ministerul Transporturilor: Sorin Grindeanu (PSD)
Ministerul Energiei: Sebastian Burduja (PNL)
Ministerul Sănătății: Alexandru Rafila (PSD)
Ministerul Apărării: Angel Tîlvăr (PSD)
Ministerul Educației: Daniel David (PNL)
Ministerul Agriculturii: Florin Barbu (PSD)
Ministerul Mediului: Mircea Fechet (PNL).

Ciolacu: Locul USR ar fi fost în Guvern

În plenul ședinței comune pentru învestirea Executivului, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că USR ar fi trebuit să participe la guvernare, având în vedere contextul politic dificil.

„Am convingerea că, într-un moment complicat din punct de vedere politic, locul USR ar fi fost în Guvern, pentru a contribui la stabilitatea țării, nu în opoziție”, a spus Ciolacu, ca răspuns la criticile opoziției privind programul său de guvernare.

Premierul a subliniat că stabilitatea și coeziunea politică sunt esențiale în momentele de criză, chemând toate forțele politice la colaborare pentru depășirea provocărilor actuale.