Vineri, 26 mai, preşedintele Klaus Iohannis a promulgatea legea pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 173/2022 privind stabilirea unor măsuri necesare pentru îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din Planul naţional de redresare şi rezilienţă aferente componentei 10 – Fondul local, componentei 11- Turism şi cultură, componentei 14 – Buna guvernanţă şi componentei 15 – Educaţie, precum şi pentru completarea unor acte normative, transmite Administraţia Prezidenţială.

Mecanismele şi fluxurile aplicate investiţiilor şi proiectelor prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prevăzute în această iniţiativă au impact direct asupra utilizării fondurilor rambursabile/nerambursabile din cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă,

Ce presupune noua lege?

Noua lege propune stabilirea unor măsuri principale care să vină în sprijinul implementării investiţiilor aferente componentelor menţionate, astfel:

– crearea cadrului legal care să confere posibilitatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în calitate de lider de proiect, să încheie Acord de parteneriat cu unităţile administrativ-teritoriale pentru pregătirea şi implementarea unor proiecte, ce au ca obiect dotarea cu puncte/staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice accesibile publicului şi instalaţiile aferente, respectiv echipamentele necesare alimentării cu energie regenerabilă vehiculelor.

– stabilirea cadrului legal astfel încât Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei să poată organiza şi derula procedurile de atribuire a contractelor de furnizare şi/sau de concesiune de bunuri/servicii, în condiţiile legii;

– stabilirea obligaţiilor ce le revin unităţilor administrativ-teritoriale partenere pentru implementarea proiectelor:  să asigure terenul pentru montarea punctelor/staţiilor de reîncărcare a vehiculelor electrice accesibile publicului, liber de sarcini;  să asigure toate condiţiile necesare montării şi branşării echipamentelor aferente punctelor/staţiilor de reîncărcare a vehiculelor electrice; să asigure utilizarea bunurilor preluate în baza parteneriatului conform destinaţiei stabilite şi pe toată perioada de valabilitate a contractelor de finanţare;  să asigure înscrierea bunurilor achiziţionate în cadrul proiectului în evidenţele contabile conform prevederilor legale în vigoare, după recepţia şi punerea în funcţiune a punctelor/staţiilor de reîncărcare a vehiculelor electrice.

– completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, cu un nou articol, care să prevadă faptul că se pot executa fără autorizaţie de construire şi fără documentaţii de amenajarea teritoriului sau de urbanism, pe baza unui aviz de amplasare, fără congestionarea sau blocarea traficului rutier şi/sau pietonal, cu racordare la reţeaua de alimentare cu energie electrică a punctelor/staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice/hibride şi instalaţiile aferente.

– reglementarea Companiei Naţionale de Investiţii ca structură de implementare pentru proiectele aferente: Investiţiei 1. Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Investiţiei 2. Modernizarea/crearea de muzee şi memoriale şi Investiţiei 4. Implementarea a 3.000 km de piste pentru biciclete din cadrul Componentei 11 – Turism şi cultură, Investiţiei 1.

Înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii

În legea promulgată vineri de către Klaus Iohannis este prevăzută și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a Ordonanţei Guvernului nr. 25/2001 privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii „C.N.I.” – S.A., aprobată cu modificări prin Legea nr.117/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Optimizarea infrastructurii judiciare pentru a garanta accesul la justiţie şi calitatea serviciilor din cadrul Componentei 14 – Buna guvernanţă, respectiv Investiţiei 1. Construirea, operaţionalizarea şi echiparea a 110 creşe din cadrul Componentei 15 – Educaţie.

Proiectul de ordonanţa de urgenţă prevede principalele activităţi pe care le desfăşoară CNI în calitate de structură de implementare.

Aprobarea/reaprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi proiectelor care se realizează prin CNI în calitate de structura de implementare se efectuează potrivit procedurilor existente la nivelul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în calitate de ordonator principal de credite sub autoritatea căruia CNI îşi desfăşoară activitatea.

Prin actul normativ este reglementat faptul că, în cazul în care valoarea proiectului implementat de CNI depăşeşte valoarea finanţării nerambursabile, diferenţa va fi suportată din bugetul de stat prin bugetul ordonatorului principal de credite cu rol de coordonator de reforme şi/sau investiţii.

În ceea ce priveşte ajustarea contractelor de achiziţie publică de lucrări pentru investiţiile din cadrul PNRR, având în vedere faptul că în PNRR sunt cuprinse proiecte mature, există deja încheiate contracte de achiziţie publică de lucrări (Componenta C 15 Educaţie – 110 creşe) care cuprind clauze de ajustare potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 15/2021.