Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri Legea pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), anunță Administrația Prezidențială.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 11 martie 2022, decretul pentru promulgarea Legii privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, anunță Administrația Prezidențială.
Liderii USR au semnat o scrisoare deschisă în care îi cereau șefului statului să nu promulge legea.
Ce a decis președintele Klaus Iohannis
CCR a respins, miercuri, cele două sesizări făcute de USR și AUR la legea pentru desființarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Deciziile au fost luarte cu unanimitate de voturi.
Anunțul Administrației prezidențiale privind semnarea decretului a venit la scurt timp după ce comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, și-a exprimat preocuparea și a anunțat o evaluare a legii. Comisarul a anunțat, vineri seara, într-o postare pe Twitter, că i-a transmis ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, preocupările privind Secția Specială. Ea a arătat că vor fi urmărite îndeaproape discuțiile cu Comisia de la Veneția și va fi făcută o evaluare a legii a legii privind desființarea SIIJ.
Reacția comisarului european pentru Justiție
„Astăzi am avut o convorbire cu ministrul Justiției Cătălin Predoiu pentru a discuta preocupările noastre cu privire la Secția Specială (SIIJ). Vom urmări îndeaproape discuțiile cu Comisia de la Veneția și vom face o evaluare a rezultatului procesului legislativ de desființare a Secțiunii Speciale”, a scris Vera Jourova pe Twitter.
Guvernul României a adoptat pe 14 februarie 2022 proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale (SIIJ). Forma adoptată diferă de proiectul de lege inițial pus în dezbatere publică de către Ministerul Justiției în ianuarie 2022.
Potrivit noului proiect, acum, plenul CSM deține controlul asupra selecției procurorilor care vor investiga magistrații. Proiectul nu mai include o procedură competitivă ca în cazul Secției Speciale (SIIJ), ci doar o listă de criterii de eligibilitate.