Administrația Prezidențială informează că președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 4 ianuarie, noi decrete. Noile decrete semnate sunt, de fapt, două legi importante care vor intra în cel mai scurt timp în Monitorul Oficial.
Așadar, după cum informează Administrația Prezidențială, președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 4 ianuarie a.c., următoarele decrete:
- Decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului de împrumut (Program pe bază de rezultate în sectorul sanitar din România) între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la New York, la 23 septembrie 2019, amendat și actualizat prin Scrisoarea de amendament semnată între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, la București, la 31 iulie 2020 și la 26 august 2020 (PL-x 549/14.09.2020);
- Decret pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului (PL-x 648/04.12.2019).
Ce prevedea Legea pentru prevenirea și combaterea antițiganismului
La mijlocul lunii decembrie, Camera Deputaților a adoptat proiectul care cuprinde măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiţigănismului, inclusiv pedepse cu închisoarea pentru acţiuni de ură împotriva romilor. Acesta a înregistrat 244 de voturi pentru, unul împotrivă și 20 de abțineri.
Conform proiectului, prin “antiţigănism” se înţelege atât percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani.
Potrivit actului normativ, simbolurile antiţigăniste sunt drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.
Materiale antiţigăniste sunt imaginile, mesajele text, conţinutul audio-video, precum şi orice alte asemenea reprezentări care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul, stipulează proiectul.
Actul normativ prevede pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 luni şi 3 ani pentru cei care promovează, în public, idei, concepţii sau doctrine antiţigăniste, confecţionează vând sau răspândesc astfel de simboluri şi între 1 şi 5 ani pentru cei care distribuie sau pun la dispoziţia publicului materiale din aceeaşi categorie. De asemenea, iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, la un astfel de grup se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani.