A fost promulgată legea pentru plafonarea prețului lemnelor de foc
Joi, 11 mai 2023, preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 134/2022 privind unele măsuri în vederea protejării consumatorului final în ceea ce priveşte utilizarea materialelor lemnoase şi a produselor derivate din lemn, pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece. Actul normativ are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri în vederea protejării consumatorului final în ceea ce priveşte utilizarea materialelor lemnoase şi a produselor derivate din lemn, pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece.
Conform proiectului de lege, preţurile finale facturate sunt plafonate la maxim 400 lei/mc cu TVA, inclus pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece: lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguş. Preţurile finale facturate sunt plafonate la maxim 1.500 lei/tonă, cu TVA inclus, pentru brichetele din lemn, şi la maxim 2.000 lei/tonă, cu TVA inclus, pentru peleţii din lemn.
Potrivit informațiilor transmise de Administrația Prezidențială, aceste prevederi vor fi aplicate consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice şi următoarelor entităţi:
- unităţilor de învăţământ publice şi private;
- furnizorilor de servicii sociale;
- unităţilor de interes local;
- unităţilor de cult şi unităţilor administrativ-teritoriale și unităţilor din subordinea acestora, până la data de 31 martie 2023.
Alte legi promulgate de Klaus Iohannis
Potrivit sursei citate anterior, tot joi, Klaus Iohannis a promulgat și legea pentru ratificarea Amendamentului Doi la Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Apărării al Republicii Bulgaria, Ministerul Apărării al Republicii Estonia, Ministerul Apărării al Republicii Finlanda, Guvernul Republicii Ungare, Ministerul Apărării al Republicii Lituania, ministrul Apărării al Regatului Ţărilor de Jos, Ministerul Apărării al Regatului Norvegiei, ministrul Apărării Naţionale al Republicii Polone, Guvernul României, Ministerul Apărării al Republicii Slovenia, Guvernul Regatului Suediei şi Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii privind Capabilitatea de transport strategic aerian (SAC), deschis spre semnare la Washington, la 21 august 2020 şi semnat de partea română la Bucureşti, la 29 octombrie 2020.
Cu o zi în urmă, Klaus Iohannis a promulgat și legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Conform actului normativ, suma asigurată pentru o locuinţă de tip A este de 100.000 de lei, iar pentru o locuinţă de tip B suma este de 50.000 de lei.
Legea are drept obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, republicată, în vederea introducerii posibilităţii încheierii contractului PAD în cadrul aceluiaşi contract cu alte asigurări facultative emise de alţi asigurători în sistem de coasigurare, a adaptării cerinţelor care trebuie îndeplinite de către PAID, conform noului regim de supraveghere Solvabilitate II, a liberalizării accesului în acţionariatul PAID, în condiţiile Legii nr.24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a clarificării obligativităţii încheierii contractului PAD pentru toate imobilele cu destinaţia de locuinţe, indiferent dacă acestea sunt sau nu utilizate în acest scop, a modificării unor prevederi cu privire la dreptul de despăgubire în cazul construcţiilor la care au fost realizate modificări neautorizate asupra structurii de rezistenţă, a introducerii posibilităţii ca PAID să poată prelua activitatea de constatare şi evaluare a prejudiciilor, precum şi stabilirea cuantumului despăgubirii de la asigurătorii care au eliberat contractul PAD, a simplificării schimbului de informaţii între societăţile de asigurare şi PAID, precum şi a abrogării contravenţiilor în cazul nerespectării obligaţiei persoanelor fizice de a încheia contractul PAD.