A fost promulgată legea privind decontarea serviciilor turistice pentru poliţiştii de penitenciare
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat luni, 22 mai 2023, legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţã a Guvernului nr. 131/2021 privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene. Actul normativ stabileşte modalitatea de decontare a serviciilor turistice pentru personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
„Instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea 500/2002 privind finanţele publice şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din legea 273/2006 privind finanţele publice locale, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, voucher de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.
Astfel, actul normativ prevede că „prin derogare (…), în perioada 2022-2026, pentru personalul militar, poliţiştii, poliţiştii din penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziţionate direct sau prin intermediul unei agenţii de turism licenţiate, în limita a 1.450 lei anul pentru un salariat”, se arată în legea promulgată de șeful statului.
A fost promulgată legea prin care STS va dezvolta şi gestiona sistemul informatic integrat IMM RECOVER
De altfel, Klaus Iohannis a promulgat și legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Actul normativ reglementează drepturile şi obligaţiile părţilor în ceea ce priveşte contractele de credit, aspecte privind evaluarea bonităţii înainte de acordarea unui credit de către creditorii non-financiari, anumite cerinţe prudenţiale şi de supraveghere, inclusiv pentru înfiinţarea şi supravegherea intermediarilor de credite şi a entităţilor care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe, precum şi aspecte cu privire la furnizarea de servicii accesorii.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, scoate de sub incidenţa prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, creditele imobiliare. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 52/2016 se aplică tuturor contractelor de credit pentru consumatori privind vânzarea şi cumpărarea unor bunuri imobile, contractelor de credit garantate cu ipotecă asupra unor bunuri imobile şi contractelor de credit ce implică un drept legat de un bun imobil.