Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind impozitarea multinaționalelor și grupurilor naționale de mari dimensiuni. Sunt vizate acele companii cu sediul în România și un venit anual de cel puțin 750 de milioane de euro.
Legea privind impozitarea multinaționalelor, promulgată de Klaus Iohannis
Impozitarea multinaționalelor. Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea privind impozitarea minimă efectivă a grupurilor de întreprinderi multinaționale și a grupurilor naționale de mari dimensiuni. Această lege se aplică entităților constitutive cu sediul în România și care fac parte dintr-un grup de întreprinderi multinaționale sau dintr-un grup național de mari dimensiuni, având un venit anual de cel puțin 750 de milioane de euro.
Legislația stabilește măsuri pentru impozitarea minimă efectivă a acestor grupuri sub formă de reguli de includere a veniturilor și reguli privind profiturile subimpozitate.
Potrivit acestor reguli, o societate-mamă a unui grup de întreprinderi multinaționale sau a unui grup național de mari dimensiuni este obligată să calculeze și să plătească o cotă parte a impozitului suplimentar pentru entitățile constitutive ale grupului care sunt impozitate la un nivel redus.
De asemenea, entitățile constitutive ale grupurilor impozitate la un nivel redus în România datorează un impozit suplimentar național pentru profitul excedentar, conform legii promulgate. Cadrele legale de administrare a impozitelor reglementate de această lege sunt stabilite prin Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
Legea privind Consiliul Legislativ, trimisă la reexaminare
Pe de altă parte, Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, vineri, spre reexaminare, actul normativ privind modificarea și completarea Legii pentru înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ. Una dintre motivele invocate de șeful statului a fost situația mandatelor celor care conduc acest for.
Administrația Prezidențială a precizat că această lege elimină condiția ca regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Legislativ să fie aprobat în ședința comună a Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, cu avizul Comisiilor juridice reunite.
„Dat fiind rolul constituțional al Consiliului Legislativ de organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării și coordonării întregii legislații, apreciem că se impune menținerea acestei condiții, ca o garanție a relației funcționale dintre Parlamentul României și această autoritate constituțională”, precizează șeful statului.
Conform articolului 3 al legii supuse reexaminării, „mandatele președintelui Consiliului Legislativ și președinților de secție aflate în curs încetează la cinci ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi și pot fi reînnoite o singură dată”.
Deoarece legea stabilește durata mandatelor pentru președintele Consiliului Legislativ și pentru președinții de secții la o perioadă de cinci ani și este stabilit că mandatele pot fi reînnoite o singură dată, articolul 3 „vine în contradicție cu noul mecanism introdus, echivalând, din punct de vedere al duratei mandatelor, cu o resetare a duratei acestora la momentul intrării în vigoare a legii, direct în temeiul legii”, explică Klaus Iohannis.