Legea privind jurământul primarilor, promulgată de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, actul normativ pentru modificarea art. 150 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ care vizează reducerea termenului pentru depunerea jurământului de către primar în faţa judecătorului delegat de la 60 de zile la 30 de zile de la data alegerilor, în situaţia în care şedinţa privind ceremonia de constituire a consiliului local nu are loc.

De asemenea, actul normativ vizează ca în cazul în care din alte motive temeinice primarul nu a putut să depună jurământul în cadrul în cadrul şedinţei privind ceremonia de constituire a consiliului local, acesta să poată depune jurământul în faţa judecătorului delegat.

„Primarul depune jurământul (…) în şedinţa privind ceremonia de constituire a consiliului local sau în faţa judecătorului delegat, în camera de consiliu, în cazul în care şedinţa privind ceremonia de constituire a consiliului local nu are loc în termen de 30 de zile de la data alegerilor sau în cazul când, din alte motive temeinice, acesta nu a putut depune jurământul în această şedinţă. Încheierea judecătorului delegat este definitivă şi se comunică de îndată prefectului şi secretarului general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale”, prevede legea.

Ce prevedea anterior legea

Față de varianta anterioară a articolului se scurtează intervalul în care primarul nou ales trebuie să depună jurământul și clarifică și condițiile în care se poate depune jurământul în fața judecătorului.

„(1) Primarul depune jurământul prevăzut la art. 117 în prima ședință privind ceremonia de constituire a consiliului local sau în fața judecătorului delegat, în camera de consiliu, în cazul în care prima ședință privind ceremonia de constituire a consiliului local nu are loc în termen de 60 de zile de la data alegerilor.”

A fost promulgată și legea privind implementarea proiectelor de infrastructură de interes național

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 26/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul investiţiilor publice.

Actul normativ are ca obiect de reglementare adoptarea unor măsuri care să conducă la implementarea mai rapidă a proiectelor de infrastructură de transport de interes naţional.

De asemenea, vizează proiectele de investiţii a căror valoare se încadrează în pragurile prevăzute de Legea nr.500/2002 (legea finanţelor publice), precum şi a proiectelor de infrastructură finanţate din fonduri europene implementate de operatorii regionali, definiţi de Legea nr.51/2006 (Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice), prin amendarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice, precum şi cea conexă, astfel încât să permită realizarea proiectelor propuse a fi finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în termenele asumate.