Preşedintele României, Klaus Iohannis a promulgat, luni, 9 mai, legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 73/2020 cu privire la desemnarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) ca integrator de servicii de comunicaţii critice destinate autorităţilor publice cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă.
Astfel, legea are ca obiect de reglementare accesul autorităţilor publice cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă la servicii de comunicaţii critice, suplimentar faţă de accesul la servicii de telecomunicaţii speciale, pe perioada situaţiilor de urgenţă, în vederea asigurării unui management unitar eficient, se arată în proiectul respectiv.
„La solicitarea autorităţilor publice cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă, STS furnizează structurilor de specialitate ale respectivelor autorităţi servicii de comunicaţii critice. Serviciile de comunicaţii critice sunt utilizate pentru acţiuni şi misiuni realizate pentru managementul situaţiilor de urgenţă”, conform legii promulgate luni de Iohannis.
Practic, conform actului normativ, tipurile de risc, amploarea şi intensitatea situaţiilor de urgenţă pentru care autorităţile menţionate pot sa utilizeze servicii de comunicaţii critice se aprobă prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
Legea mai stabileşte și cadrul legal pentru asigurarea îndeplinirii de către STS a calităţii de integrator de servicii de comunicaţii critice destinate autorităţilor publice cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă.
Mesajul transmis de Iohannis luni, 9 mai, de Ziua Europei
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, cu ocazia Zilei Europei, că ameninţarea Federaţiei Ruse la adresa securităţii euroatlantice poate rămâne o realitate pentru anii următor. Șeful statului a adăugat că Europa trebuie să devină mai puternică, mai vocală, mai capabilă şi astfel mai bine pregătită.
Klaus Iohannis mai spune că criza actuală a relevat şi necesitatea întăririi securităţii energetice a Uniunii Europene, iar valorificarea resurselor din Marea Neagră, investiţiile în noile tehnologii în domeniul energiei nucleare şi în producerea de energie regenerabilă, precum şi demersurile de consolidare a conectivităţii energetice vor permite României să contribuie activ la eforturile europene în materie, asumând un rol de pol regional de securitate energetică.
”Ziua Europei ne găseşte anul acesta într-un context complet redefinit. După provocarea majoră a pandemiei de COVID-19, trăim în aceste zile realitatea războiului la graniţele Uniunii Europene, care a generat cea mai mare criză umanitară din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Trăim vremuri fără precedent în existenţa Uniunii, când este pusă la încercare însăşi capacitatea noastră de a ne apăra valorile fundamentale, centrate în jurul conceptului pe care s-a clădit construcţia europeană: pacea”, spune preşedintele în mesaj.