A fost promulgată, vineri, legea pentru completarea unui articol din legea 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, informează Administraţia Prezidenţială, actul normativ fiind semnat de preşedintele Klaus Iohannis.
Potrivit expunerii de motive a actului normativ, scopul este ca terenurile din perimetrul Rezervaţiei, domeniu public de interes naţional, pe care sunt amplasate active deţinute de persoane fizice şi/sau juridice să poată fi închiriate de Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, prin încredinţare directă, către deţinătorii legali ai acestor active.
„În situaţii temeinic justificate, până la aprobarea de către Guvern a noului plan de management, dar nu mai mult de 6 luni, desfăşurarea tuturor activităţilor din rezervaţie este reglementată prin planul de acţiune provizoriu, elaborat de către Administraţia Rezervaţiei, cu implicarea Consiliului consultativ de administrare, cu avizul conform al Consiliului ştiinţific, aprobat prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale din domeniul mediului, apelor şi pădurilor”, conform legii promulgate de către şeful statului. Pe 25 aprilie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, acest proiect de lege.
Și legea pentru prevenirea și combaterea evaziunii a fost promulgată
Administrația Prezidențială informează că președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 19 mai, actul normativ pentru completarea legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.
Actul normativ promulgat de președintele Klaus Iohannis are ca obiect de reglementare completarea Legii nr.241/2005, în scopul transpunerii dispoziţiilor art.3 alin.(2) lit.d) din Directiva (UE) 2017/1371 a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal.
Se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 15 ani
Conform legii, orice acţiune sau inacţiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier având ca efect diminuarea cu cel puţin 10.000.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, a resurselor bugetului UE, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Este vorba despre:
– utilizarea sau prezentarea de declaraţii sau documente false, incorecte sau incomplete privind TVA;
– nedivulgarea de informaţii privind TVA, atunci când aceste informaţii trebuie divulgate potrivit legii;
– prezentarea de declaraţii corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA.
De asemenea, actul normativ prevede şi că tentativa la această infracţiune se pedepseşte.