În cursul zilei de luni, președintele Klaus Iohannis a publicat pe contul său de Twitter un mesaj prin care spune că salută acordul referitor la Cadrul Windsor, cel anunțat de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
”Salut anunțul Președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referitor la Cadrul Windsor pentru Protocolul privind Irlanda/Irlanda de Nord care oferă soluții sustenabile în interesul tuturor comunităților. Uniunea Europeană și Marea Britanie rămân aliați strategici, dedicați să abordeze împreună provocările globale”, spune președintele Klaus Iohannis pe rețelele de socializare.
Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la un nou acord post Brexit
Tot luni, președintele Uniunii Europene și prim-ministrul britanic au ajuns la un acord care are ca scop oprirea disputelor privind reglementările post-Brexit în Irlanda de Nord, care au loc de mai bine de un an.
Anunțul cu privire la acest acord a fost raportat de presa britanică, însă apoi a fost confirmat și de o sursă europeană, la o oră după ce președintele UE a ajuns la Windsor.
După întrevederea pe care a avut-o cu prim-ministrul Marii Britanii, Ursula von der Leyen a avut o întrevedere și cu Regele Charles al III-lea.
Amintim că protocolul cu Irlanda a fost semnat în urmă cu trei ani și că a fost negociat după Brexit de către prim-ministrul de atunci Boris Johnson. Acest protocol a dus la o frontieră comercială de facto între Marea Britanie şi Irlanda de Nord în Marea Irlandei, scrie presa internațională.
Frontiera comercială de facto a avut ca scop prevenirea necesității unor controale la frontieră între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, membră a blocului comunitar. Controalele riscau o reapariție a tensiunilor, însă Irlanda de Nord a continuat să facă parte din zona comercială fără taxe vamale a blocului după Brexit.
Protocolul a dus la mai multe probleme
Acordul Brexit cu unioniștii pro-britanici din Irlanda de Nord a întâmpinat un obstacol major, acesta fiind reprezentat de disputa comercială. Unioniștii pro-britanici au considerat că punerea în aplicare a acordului îi separă de restul Regatului Unit și leagă regiunea de jurisdicția UE.
De asemenea, protocolul a generat tensiuni și între Uniunea Europeană și Londra, însă a devenit cu problemă internă pentru prim-ministrul Rishi Sunak, care s-a confruntat cu opoziția adepților liniei dure a Brexitului, dar și cu cea a unioniștilor din Partidul Democratic Unionist (DUP). Aceștia de urmă se opun oricărei puneri în discuţie a apartenenţei Irlandei de Nord la Regatul Unit.